Hurra for dem som fyller sitt år!

Tre fyller 80 år i år, én fyller 85. To har hatt fødselsdag, to har den senere. To står i listen over offentlige flaggdager, to gjør det ikke. I årskalenderen kommer fødselsdagene i denne rekkefølgen:
–  11. februar: Kongeskipet NORGE (80 år).
–  12. februar: Prinsesse Astrid fru Ferner (85 år).
–  21. februar: Kong Harald V (80 år).
–  4. juli: Dronning Sonja (80 år).

Det passer godt å omtale de fire samtidig. I tillegg til å fylle runde år, har de bl. a. det til felles at ordet pensjonsalder ikke ser ut til å tilhøre deres vokabular (kongeskipet har også et vokabular, som alle med kjennskap til skip vet). NRK Dagsrevyens innslag om prinsesse Astrid belyste noe annet de har felles: pliktfølelse (gjelder også på sitt vis kongeskipet).

Tirsdag skal jeg med stor glede heise flagget for kong Harald. Da hans barnebarn prinsesse Ingrid Alexandra fylte 13, skrev jeg:
“Tenk på hva vi her i landet er spart for av politisk krangel ved å ha et arvelig monarki! Og vi har vært utrolig heldige med de som har hatt statsoverhodets vanskelige oppgave. Det er all grunn til å flagge.”
Et klipp fra Frank Aarebrots Krig på 200 minutter illustrerer én side av dette.

Da kong Olav fylte 75 år i 1978, ble det bl.a. markert med en festforestilling i Nationaltheatret. I ett av innslagene opptrådte Henki Kolstad som kong Olav, som satt i kongelosjen og moret seg (unnskyld:) kongelig. Tenk deg hvordan reaksjonen ville vært  f. eks. fra Tyrkias president Erdogan (som har ført rettssak mot en tysk satiriker) eller enkelte andre presidenter (nevner ikke navn).

I tråd med dagens medieverden opptrer kong Harald og dronning Sonja på mange måter mer utadvendt enn det som var vanlig for kongehuset tidligere. Bl. a. sender NRK hvert år Året med kongehuset. Kong Harald er ni og et halvt år eldre enn meg og følgelig ni og et halvt år klokere enn meg. Men jeg er bedre i regning!

I Thailand ville et slikt videoklipp trolig ført til at jeg måtte tilbringe resten av livet i fengsel. Noe av det fine med vårt kongehus er at de tåler å bli fleipet med. Og når det er alvor, stiller de opp – kong Harald etter nyttårsorkanen i 1992, hele kongefamilien etter terroraksjonen 22. juli 2011.

Merkelig nok har ingen kommentert det faktum at kongeskipet ble sjøsatt samme år som kong Harald og dronning Sonja er født. Skipet ble bygd for den britiske flyfabrikanten Thomas Sopwith (alle husker Knøttene-Snoopy og hans Sopwith-Camel i “kamp” med Den Røde Baron), og han brukte det som base når han seilte regatta. Skipsnavnet PHILANTE kom fra skipseierens og hans kones navn:
PHIL(Phyllis)AN(d)T(homas)E(av hensyn til uttalen).

PHILANTE ble rekvirert til den britiske marinen under krigen, ble bevæpnet med kanon og synkeminer og gjorde tjeneste som eskortefartøy for allierte konvoier. Senere ble skipet brukt som treningsfartøy for denne tjenesten. Sin nye verdighet som norsk kongeskip fikk PHILANTE i 1947, da skipet ble gitt som folkegave til kong Haakon ved hans 75-årsdag.

HMY PHILANTE (FL 12878) under slep (taubåten utenfor bildet) i 1942. Copyright: © IWM. Original Source: http://www.iwm.org.uk/collections/item/object/205121007

Den hendelsen mange husker best knyttet til kongeskipet NORGE, er brannen i 1985 mens skipet lå til vedlikehold ved Horten Verft. Innvendig ble det meste ødelagt, men skrog og maskin var intakt, og det ble bestemt å restaurere skipet. Under dette arbeidet gikk verftet konkurs, og mange underleverandører led tap. Kong Olav kompenserte disse med gavesjekker.

Kongeskipet NORGE på sin faste plass ytterst i Frognerkilen i Oslo.

Kongeskipet har sin faste plass om sommeren ytterst i Frognerkilen. Når skipet ligger for anker, kan alle med båt på vannet seile “NORGE rundt”.

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven