I løpet av et par uker har Aftenposten hatt en kronikk, et debattinnlegg og en kommentar som alle har handlet om det å være utenfor samfunnet på grunn av sykdom eller alder, eller om hjelp til de som er i denne situasjonen.
Kronikken nyttårsaften med tittel Hva er et verdig liv? var av forfatteren Thorvald Steen, og han spør: “Hvorfor er det bare vi som har en kromosomfeil som skal måtte rettferdiggjøre vår eksistens?” Med utgangspunkt i sin egen situasjon som rullestolbruker er han innom begreper som raserenhet og sorteringssamfunn.
Alderen jobber så stille, så stille er overskriften på Gerd Østmoes debattinnlegg 9. januar. Hun er 83 år gammel, og tenker høyt om hvordan det er å bli gammel. Fire dager senere hadde Aftenpostens Halvor Hegtun kommentaren En helt hverdagslig sensasjon om hjemmehjelp i Oslo. Selv kjenner jeg hjemmesykepleien i Bærum fra den tiden mine foreldre hadde daglig besøk av dem. Når jeg eventuelt får bruk for deres tjenester, har nok Irene og de som stelte mor og far, sluttet. Men jeg håper kvaliteten på tjenesten – omsorgen er en bedre betegnelse – er den samme.
Steen og Østmoe har ulik innfallsvinkel til fenomenet “utenforskap”. Men spørsmålene de reiser er ikke fremmede for en forholdsvis frisk “ungdom” på 72. Begynner man å gruble på dette, kan det lett gå ut over sinnets munterhet. Men så forteller nyhetene at den nye regjeringen får en Eldre– og folkehelseminister. Og enda bedre: Astrid Nøklebye Heiberg, 81 år gammel, kommer inn på Stortinget (hun er vararepresentant for en av de nye statsrådene) – endelig en voksen som medlem av nasjonalforsamlingen!
Til slutt, for de som eventuelt fortsatt sliter med dystre tanker om sin langt fremskredne alder: Hør på Memories of you innspilt av jazzklarinettisten Benny Goodman i 1980, da han var så gammel som jeg er nå. Eller hør komponisten selv, Eubie Blake, spille komposisjonen da han var 98! Det er håp!
(Innlegget ble påbegynt 17.01.2018 og fullført 19.01.2018)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no