Dystre datoer

Enkelte datoer har nærmest blitt egennavn, som  17. mai og 9. april. Dagens dato er en slik. På illustrasjonen til høyre kjenner nok de fleste bakgrunnen for de to øverste datoene. De tre nederste er nok mer ukjente, men legg til de franske navnene Charlie Hebdo, Bataclan og Nice, så vet mange hva det handler om: terrorangrep.

Felles for de fem terroraksjonene er at de har virket mot sin hensikt hvis meningen var å øke oppslutningen om terroristenes sak. Noen har nok latt seg skremme til å la være å motarbeide dem, men de fleste har bare forakt til overs for folk som bruker drap på forsvarsløse mennesker som argument for sitt eget syn.

Felles for fire av de fem terroraksjonene er at de som sto bak, bekjenner seg til islam. Denne religionen ble grunnlag i år 622 etter vår tidsregning, og har etter egen tidsregning, som følger månen, nå kommet til år 1442. På 1400-tallet var landene i Europa strengt religiøse, med Paven i Roma som religiøs leder, og hvis noen offentlig hadde revet ut sider av Bibelen og spyttet på dem, ville de nok fått med både inkvisisjonen og sine medborgere å gjøre. Men begynnelsen av 1400-tallet var også starten på renessansen, oppdagelsen av Den nye verden var nær forestående og trykking av bøker ved hjelp av “løse typer” kom i 1450, med alt det  førte med seg av kunnskap tilgjengelig for mange. For en hedning som meg er det fristende å si at Europa (Norge innbefattet) siden da har kastet religionens åk av seg. For meg er det derfor overraskende at enkelte nå ser ut til å ville gjeninnføre dette åket, om enn med en annen religion.

11. september er for de fleste nordmenn knyttet til én begivenhet, og den skjedde i New York i 2011, en oppfatning som kanskje er en form for navlebeskuelse (USA er liksom en del av vårt “nærområde”). For datoen er også årsdag for kuppet i Chile i 1973, (omtalt i blogginnlegget Chile og Norge fra juli 2019) da president Salvador Allende ble styrtet, og militærdiktaturet under general Augusto Pinochet begynte. Denne “hendelsen” (et litt svakt ord, synes jeg) passer imidlertid også  inn under overskriften for dette innlegget.

(Innlegget ble påbegynt 08.09.2020 og fullført 08.09.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no