Alternative fakta – uke 48


___________________________________________________________________________

AF1 – Sjakk-VM 1: VM i sjakk ble avsluttet denne uken. Magnus Carlsen vant etter først å ha gjennomført tolv omganger der resultatet i hver av dem ble uavgjort. Til tross for at vinneren er fra Bærum, har jeg ikke latt meg engasjere så voldsomt. Men jeg har registrert ett innspill som avviker fra de fleste, og det sto typisk nok i Resett, i avisens underholdningsbidrag Xtra. VM sjakk: Hvorfor deltar ikke kvinner? var overskriften, og spørsmålet er interessant på to måter. Den ene: selve spørsmålet. Den andre: Lærer Resett aldri at man ikke må stille slike spørsmål (jfr. blogginnlegget Kvinner selv sto opp og strede … for en uke siden).

oooOOOooo

AF2 – Sjakk-VM 2: Sjakk er navnet på et spill, men også på en musikal. På “norsk” kalles den vanligvis Chess. Tim Rice fikk ideen til musikalen i forbindelse med sjakk-VM i 1972. De som kjempet om tittelen den gangen var Bobby Fischer fra USA og Boris Spasskij fra Sovjetunionen. Dette var under den kalde krigen, og musikalen spiller på motsetningene mellom øst- og vestmaktene. Tre medlemmer av den lille sanggruppen Hummer & Canari, der jeg er med, fremførte I know him so well fra Chess en gang på slutten av 1980-tallet. Hør hvor flinke vi var den gangen!

oooOOOooo

AF3 – Egoist i trafikken: Den tidligere gågaten i Sandvika har fått biltrafikk. Det går i sakte fart, og det er enveiskjørt. Virkelig enveiskjørt, for det er ikke mulig å passere biler som står i kjørebanen. Det spilte ingen rolle for damen i BMWen i filmsnutten nedenfor (fra mitt bilkamera). Hun stoppet på det stedet hvor det er absolutt umulig å komme forbi og satte på nødblinket. Så var det vel litt venninneprat før passasjeren gikk ut, hvoretter også sjåføren gikk ut og rundt bilen for å gi venninnen en avskjedsklem. Hva tiden så gikk med til før hun endelig, og uendelig langsomt, kjørte videre, vet jeg ikke. Det har ingen hensikt å slå opp bilnummeret, bilen er leaset fra BMW Financial Services Norge.

oooOOOooo

AF4 – Alkoholreklame: Forbud mot alkoholreklame ble vedtatt av Stortinget i 1975. Annonsene nedenfor er mye eldre. Dagsavisen omtalte for en måned siden boken Erfaren jomfru, som handler om gamle annonser som i dag er kuriøse. Fra avisens illustrasjon har jeg plukket fire “alkoholiserte” annonser.

(Innlegget ble påbegynt 30.11.2018 og fullført 30.11.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no