Alternative fakta 6/20

___________________________________________________________________________

AF1 – T-banesniking: At AP-leder Jonas Gahr Støre ble tatt i billettkontroll på T-banen, har fått bred omtale i mediene, og ble også nevnt her i Alternative fakta for en uke siden. Dessverre kom jeg til å gi en feilinformasjon da jeg påsto at hele AP-ledelsen var tatt i T-banesniking. Det gjelder ikke nestleder Bjørnar Skjæran, som er valgt etter at Trond Giske trakk seg. Skjæran holder til i Nordland, og der er det ikke T-bane.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å få teksten i leselig størrelse.

AF2 – Dato-quiz: Quizen til høyre er fra Aftenposten, I spørsmål 7 utfordres leserne til å finne forrige gang sifrene i datoen var slik at det ikke spilte noen rolle om man leste den forlengs eller baklengs. Siste gang var sist søndag, på datoen 02.02.2020. Jeg kommer til et helt annet resultat enn det som står i quizens fasit. Her er mitt forslag (kommentarfeltet er åpent for andre forslag), hele quizen og fasiten står ovenfor.

oooOOOooo

Handlevogn som lengter til Kristiansand eller Bergen?

AF3 – Handlevogn på tur: På isen utenfor E18 ved Sandvika står en handlevogn. Hvordan kom den dit? Det påstås at isen er usikker, men den bærer vel kanskje en voksen mann så lenge han er alene. Og blir den reddet før isen går i oppløsning? Jeg tror det er Prix som har røde handlevogner.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å lese Resetts artikkel.

AF4 – Detektiver: Oxford er en by jeg bl. a. knytter til den fiktive politi-etterforskeren Morse.  Han avslørte mange forbrytere i TV-serien om ham. Nå kan jeg knytte byen også til en virkelig person, Andrew Parker ved St. Johns College, University of Oxford. Han avslørte hvor dypt klimaengasjementet hos noen studenter stakk. Kanskje de vil bli medlem i Miljøpartiet de grunne?

oooOOOooo

.

AF5 – Pizza: Tirsdag fyller Pizza Grandiosa 40 år. Hvis man ikke lager pizzaen selv, slik jeg gjorde for lenge siden, kan Grandiosa være et greit underlag for diverse pizzafyll. Min første pizza spiste jeg i USA i 1967, og jeg mener å huske at det da var noe forholdsvis nytt der, ifølge familien jeg bodde hos. Peppes Pizza var lenge enerådende her i området, og deres beste pizza for lenge siden var den som hadde ansjos – men uten ansjos.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å se annonsen uten språk-sladd.

AF6 – Annonse 1: Det er vel ingen nyhet for bloggens lesere at jeg er lite begeistret for den overdrevne bruken av engelsk språk når man snakker norsk. Noen ganger gir det seg pussige utslag, som når en helsides annonse for et konsertsted nesten ikke har norsk tekst. Det skyldes selvsagt at mange av de som opptrer, har valgt navn etter modell av “The Beatles”. Jeg ser bort fra denne unnskyldningen, og har i min gjengivelse til høyre av annonsen fjernet alt som er engelsk, med  unntak av personnavn. Da ble det ikke mye igjen, nei.

oooOOOooo

Klikk ovenfor for å se hele annonsen.

AF7 – Annonse 2: Annonsen til høyre er et eksempel på at ting forandrer seg over tid. Spørsmål i De-form tror jeg gikk ut av bruk like etter at annonsen sto på trykk i 1970. Og rammen rundt spørsmålet treffer neppe dagens kaffekokere av hunkjønn. Annonsen tar heller ikke sikte på å selge en merkevare, og må være rykket inn av Kaffeprodusentenes forening, hvis noe slikt fantes i 1970.

oooOOOooo

AF8 – Begge deler: “Ja takk, begge deler,” er et sitat som er blitt tillagt Ole Brumm. Men Ole Brumm har aldri sagt dette. Det riktige sitatet har et helt annet poeng enn det den forvrengte versjonen gir inntrykk av: ‘ “Og da Sprett spurte: Vil du ha honning eller boksemelk til brødet?” ble Brumm så glad at han svarte: “Begge deler.” Men for at han ikke skulle virke grådig, tilføyde han: “Men det er ikke så farlig med brødet.” ‘

oooOOOooo

AF9 – Skøyte-VM: For hundre år siden var det skøyte-VM i Oslo. Oscar Mathisen var den store stjernen. Det sportslige interesserer meg ikke særlig, men avisdekningen i en tid uten etermedier er interessant. Aftenpostens morgennummer lover oppslag med resultatene i to utstillingsvinduer i Oslo sentrum. Og i 3.  utgave (!) av aftennummeret er Oscar Mathisens nye verdensrekord førstesideoppslaget, få timer etter at den ble satt.

   
Aftenpostens morgen- og aftennummer 7. februar for 100 år siden. Klikk på forsidene for å lese avisens VM-omtale.

(Innlegget ble påbegynt 06.02.2020 og fullført 06.02.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no