Ytringsfrihet

I 1840 skrev Henrik Wergeland diktet For Trykkefriheden. Foranledningen var 400-årsjubileet for Johann Gutenbergs trykkpresse med løse skrifttyper. Da diktet kom ut, var det bare 30 år siden hurtigpressen var oppfunnet, og selv Wergeland hadde nok ikke fantasi til å forutse dagens “trykkeriprodukter”, som hvem som helst kan skrive og utgi på nettet.

Wergeland så nok heller ikke for seg at den voldsomme utvidelsen av ytringsfriheten i seg selv skulle bli en trussel mot ytringsfriheten. Slik har det til en viss grad blitt, ved at den som står frem offentlig med sine meninger, raskt får reaksjoner som ikke bare inneholder motargumenter, men også sjikane og utskjelling. Den som tviler på at det er slik, kan bare se i kommentarfeltet under en vanlig nyhetsartikkel om et tema det hersker uenighet om. Det går ikke mange kommentarer før det dukker opp personkarakteristikker og ytringer som har lite med saken å gjøre.

En som har fått slike reaksjoner etter å ha ytret sin mening, er politisk redaktør i Vårt Land, Berit Aalborg. Hennes kommentar “Ned på kne, lille luremus” medførte tilbakemelding bl. a. fra en mann som var svært uenig med henne, og som på hennes offentlige Facebook-side kom med både rasistiske utsagn og trusler. Hun anmeldte mannen, ikke for hans meninger, men for måten han uttrykte dem på. I  Navn i nyhetene i Dagsavisen onsdag fortalte hun litt om bakgrunnen for at hun valgte å anmelde. Politiet tok ut tiltale etter §185 og §266 i straffeloven, og i forrige uke ble mannen dømt til betinget fengsel i 18 dager og 8.000 kroner i bot.

Viktigere enn dommen er at mannen – Ifølge hans advokat – angrer på det han har skrevet og forstår at han har gått for langt. Det viser at motstand mot slik oppførsel har noe for seg. Vi som har folkeskikk (jeg regner med at alle denne bloggens lesere hører til gruppen) , har også et ansvar for å melde fra når noen går over streken. Det er viktig at alle tør å ytre seg i det offentlige rom, og at alle synspunkter kommer frem, også de man ikke er enig i.
___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.