Sandvikas industrihistorie i Sandvika museum Lofthe

I sin nyåpnede utstilling Arven etter Brambani forteller Sandvika museum Lofthe (i Løkkehaven, Elias Smiths vei 5) om industribyen Sandvika. Meg bekjent er dette et tema som ikke tidligere er presentert samlet. Museet er åpent søndag 12-15 (sommerstengt i juli), og utstillingen blir stående til juni neste år. Det er gratis adgang!

Reiseradioen (som virker) er produsert før Radionette flyttet til Sandvika.
Støpeform og deler fra Brødr. Berntsen.

Fabriken Tomten (vaskemidler, næringsmidler), Stål  & Stil (stålrørsmøbler), Brødr. Berntsen (elektrisk materiell) og Victoria Linoleumsfabrikk (linoleum) er industribedrifter som jeg selv husker, men som nå har forsvunnet fra Sandvika. Papirfabrikk, jernindustri, bakerier og mye annet har også holdt til her. Museet har fortalt om i alt tretten industribedrifter  med tekst, bilder og gjenstander. Et kart over Sandvika viser hvor de forskjellige bedriftene holdt til. Publikum kan supplere kartet med industribedrifter som ikke er nevnt – to bedrifter ble tilføyd i løpet av  utstillingsåpningen. Under arbeidet med å lage utstillingen har museet snakket med mange, og ga uttrykk for stor takknemlighet for den velviljen de er blitt møtt med. De håper at utstillingen kan sette dem i kontakt med enda flere som vet noe om Sandvikas industrihistorie, slik at både nye opplysninger og nye gjenstander kan tilføyes i løpet av utstillingsperioden.

Klikk på bildet for å høre Tomteskur-valsen

Tomtens skurepulvervals ljomet ut over Løkkehaven før utstillingsåpningen tirsdag ettermiddag (valsen kan muligens ha vært brukt som radioreklame på 1930-tallet) før et kort åpningsprogram med bl. a. presentasjon av Caspar Donato Brambani, mannen som har sitt navn i utstillingstittelen, og som kan kalles Sandvikas industrielle far. Det var Hjalmar Aass som sto for denne omtalen, og det var også han som klippet snoren og erklærte utstillingen for offisielt åpnet.

Med vanlig kreativitet inviterte museets styre etter åpningsprogrammet  til “enkel servering”, som viste seg å være matpakke (vanlig lunsj for industriarbeidere i Sandvika) og saft. Kreativitet har også vært nødvendig for å få plass til så mye informasjon på den begrensede plassen museet har i et hus som opprinnelig sto på Løkketangen. I huset bodde opprinnelig to familier, og leiligheten i 2. etasje er innredet som den kunne sett ut for 50-60 år siden. Selv om Arven etter Brambani dominerer de to rommene, kommer 1950-tallet tydelig frem, særlig på kjøkkenet.

De som på helt frivillig basis har laget denne utstillingen (i hovedsak museets styre), fortjener stor takk og mye besøk i museet! Sett av god tid, eller- mest fornuftig – gå flere ganger.
___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.

Én kommentar til “Sandvikas industrihistorie i Sandvika museum Lofthe”

Det er stengt for kommentarer.