Waterloo

Waterloo – uttalt på engelsk – blir nok av svært mange forbundet med tittelen på Abba-låten som vant Melodi Grand Prix i 1974. Men Waterloo er et sted i Belgia, ikke langt fra Brüssel, kjent over hele verden fordi Napoleon Bonaparte på dagens dato i 1815 tapte slaget der mot Storbritannia og Preussen. Seierherrene avsatte ham som fransk keiser og sendte ham senere som fange til øya St. Helena, der han døde i 1821.

 
Ovenfor til venstre: Waterloo i Belgia. Ovenfor til høyre: Waterloo i London

Navnet Waterloo er altså flamsk, og skal – ifølge et uttaleleksikon jeg fant – uttales slik:

Med bakgrunn i slaget i 1815 har vi på norsk uttrykket å møte sitt Waterloo (å lide et abolutt nederlag); tilsvarende uttrykk finnes kanskje også på andre språk. Den (overveiende?) engelske uttalen skyldes vel at en bydel i London fikk navn etter stedet der britene hadde seiret over Napoleon.

«Løvehøyden» ble bygd i årene 1823-26, og var det første minnesmerket på stedet der slaget ved Waterloo foregikk.

Slaget ved Waterloo sto på en stor slette. Minnesmerket over slaget er en høyde som er bygd på sletten. Da jeg var der i 1959 (på speidertur til Frankrike), gikk jeg nok opp de mange trappetrinnene til monumentet på toppen adskillig raskere enn jeg ville gjort i dag.

Et blogginnlegg der Napoleon Bonaparte er tilnærmet hovedperson, burde kanskje fått musikalsk tonefølge av Napoleon med sin hær over Alpene dro. Men så kom jeg til å tenke på verselinjen «Alle hadde bukser med røde render i», noe som ledet meg videre til Guttemusikken av/med Kjell Lund, som ble født for 94 år siden i dag. Napoleon med sin hær oppfatter jeg som en forenkling av det første temaet i Gammel jegermarsj, og lar den være ett av valgene nedenfor.

 
Klikk på bildene for å høre Gammel jegermarsj (t.v.) eller Guttemusikken (t.h.)

(Innlegget ble påbegynt 14.06.2021 og fullført 14.06.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no