Varme juleønsker til bloggens lesere

Første norske telegrafkabel åpnet mellom Kristiania og Drammen 20. desember 1854. Meldingene ble sendt med telegrafnøkkel.

Ennå er det noen dager igjen, men dette er siste blogg før jul, og tiden for å ytre ønsker om at alle bloggens lesere kan feire jul slik de helst vil gjøre det. Ønsket sendes og blir mottatt digitalt, men ut fra mitt hus går det fortsatt gjennom en kobberledning fra den tiden telefonene ble levert av Televerket. Her på bruket har vi til og med slike ledninger fra den gangen det het Telegrafverket. Ledningen burde vært pyntet i dag, for det er 165 år siden den første telegrafledningen mellom Kristiania og Drammen åpnet. Det var den første i landet, og den gjorde det mulig å sende meldinger – både julehilsener og annet– med rasende fart fra telegrafnøkkel til telegrafnøkkel.

Ledninger er litt “ute” nå. De ble utkonkurrert av mobiltelefonen, på samme måte som fast-telefonen (før i tiden het den bare “telefonen”) gradvis utkonkurrerte telegrafnøkkelen. Kommunikasjon er fortsatt det sentrale, men kommunikasjonen pr. telefon er visst på vei ut. Nå blir jeg ikke lenger overrasket over å få tekstmelding med spørsmål om det er greit å ta en telefonsamtale, og hvis det er jeg som ringer ut, er det ikke sikkert den jeg ringer til, åpner for en samtale.

Men én form for kommunikasjon er tidløs: musikk. Fortsatt går folk på konsert for å høre levende musikk. Og med dagens teknologi er musikk av alle slag tilgjengelig over internett. Mitt valg, nederst, som årets musikalske julehilsen er Cantique de Jean Racine av Gabriel Faure, fremført av Choir of King’s College Cambridge og Orchestra of the Age of Enlightenment med Stephen Cleobury som dirigent. Hør også gjerne foregående to års musikalske julehilsener, In the Bleak Midwinter og Vitae Lux – den siste med bilder av utsikten fra mitt kjøkkenvindu.

(Innlegget ble påbegynt 18.12.2019 og fullført 18.12.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no