Valgresultater

I dag for 88 år siden var det riksdagsvalg i Tyskland, og NSDAP under Adolf Hitlers ledelse fikk 18 prosent av stemmene. I dag for 31 år siden var det kommune- og fylkestingsvalg i Norge, der Fremskrittspartiet hadde stor fremgang og ble landets tredje største parti. Sist søndag var det riksdagsvalg i Sverige, der Sverigedemokraterna fikk 18 prosent av stemmene og er vippeparti mellom Socialdemokraterna og Alliansen.

De tre partiene nevnt ovenfor har ikke noe politisk slektskap. Men motstandere har forsøkt å stemple både Fremskrittspartiet og særlig Sverigedemokraterna som halv- eller helnazistiske partier. Når det gjelder Sverigedemokraterna, kan man til nød forstå det siden partiets opprinnelse nok har et nazistisk preg. Jeg synes likevel det er mer realt å argumentere mot hva partiene står for i dag ifølge partiprogrammene de har vedtatt.

Fra 1. mai 1995: Carl I. Hagen bak politiskjold på Grünverløkka, plakater fra Samorganisasjonens tog.

“Martyrblodet er kirkens sæd”, sto det i min lærebok i kirkehistorie på folkeskolen, og etter hvert skjønte jeg at det betydde at når noen led og mistet livet for sin tros skyld, fikk kirken økt oppslutning. Jeg tror noe liknende gjelder for politiske partier. Eggkasting og buing for å hindre en politisk motstander i å komme til orde, er “argumenter” som hjelper den man prøver å stanse (Carl I. Hagen, Grünerløkka 1995). Å la motstanderen komme til orde, men demonstrativt snu ryggen til hvis man mener argumenter eller synspunkter er for ytterliggående, er derimot svært effektivt (Arne Myrdal, Brumunddal 20.09.1991 og Youngstorget 09.11.1991).

I Sverige har de skaffet seg et stort problem ved at begge de tradisjonelle partiblokkene har sagt at de ikke vil snakke med Sverigedemokraterna. Det synes jeg er en uforståelig holdning hos ansvarlige politiske partier. Man er nødt til å finne en løsning, og da må alle snakke sammen. Så kan resultatet bli at man ikke klarer å bli enige, og det er greit. Men ikke å prøve å finne ut om man kan bli enige, synes jeg viser politisk spill på sitt verste.

(Innlegget ble påbegynt 12.09.2018 og fullført 12.09.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no