To bursdagsbarn: Sunde og Krogh

To artister som har gledet mange, fyller år i dag. Øystein Sunde (født 1947) er ni år eldre enn Hanne Krogh (født 1956), men de begynte sine artistkarrierer omtrent samtidig.

Hanne Krogh ble kjent for “alle” – og for meg – da hun representerte Norge i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix i 1971. Hun var blitt oppdaget, tror jeg, av Arne Bendiksen året før, og det var også han som sto bak det norske bidraget Lykken er, som kom på nest siste plass.

Så fulgte ikke jeg så godt med på hverken Melodi Grand Prix eller annen populærmusikk i mange år, men det var vanskelig ikke å oppdage Hanne Kroghs neste store gjennombrudd, også det i Melodi Grand Prix, da hun og Elisabeth Andreassen under navnet Bobbysocks vant den europeiske finalen i 1985.  La det swinge er en fengende sang, og den vant med norsk tekst. Jeg så ikke den finalen, og heller ikke finalen i Grieghallen året etter. Men pauseinnslaget som Bobbysocks sang der, We’ll all be waiting for the morning, treffer meg mer i hjertet enn La det swinge. Av en eller annen grunn er den nokså nær koblet til mine tårekanaler.

Øystein Sunde husker jeg først med  På Lambertseterbanen, som var ett av sporene på hans første LP 1001 fnatt. Den var så annerledes, syntes jeg, og så ga den en treffende karakteristikk av stemningen på både buss, trikk og bane i Oslo, i hvert fall den gangen.

I juli 1974 var Øystein Sunde og jeg samtidig i Arendal, han på jobb, jeg på ferie. Han opptrådte på dagtid ved et LO-arrangement nede i byen, og om kvelden på Forum-festivalen, en visefestival som ble arrangert på Aust-Agdertunet. Der lå nok det politiske tyngdepunktet blant publikum et godt stykke til venstre for LO, og Øystein Sunde nådde ikke helt frem hos alle (men hos meg).  Som gitarist er Øystein Sunde suveren, med en fingerferdighet helt på høyde med hvordan han behersker det å skrive tekst (NRK-programmet Språkteigen hadde et innslag om det siste i høst). Både musikk og tekst har ofte utgangspunkt i en litt “vill” ide, noe jeg synes blir godt uttrykt i Bruktbilsamba.

Skulle jeg velge ett ord som karakteriserer begge dagens fødselsdagsbarn, synes jeg kvalitet passer. Gratulerer med dagen!

(Innlegget ble påbegynt 23.01.2020 og fullført 23.01.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no