Tillit til politikere

Siden begynnelsen av desember har en håndfull politikere vært i vinden av samme årsak: påstander om at de har brutt “tillitskontrakten” med velgerne. De sakene jeg husker i farten er (“syndernes” etternavn i alfabetisk rekkefølge):

Politikere som blir kritisert for brudd på “tillitskontrakten” med velgerne.

¤ Trond Giske
___viste “upassende oppførsel” overfor yngre,  ___kvinnelige partikolleger gjennom flere år
¤ Trine Skei Grande
___hadde sex med en 17-åring under et bryllup for ti år ___siden – hun var 38
¤ Ulf Leirstein
___sendte pronografiske bilder til mindreårige ___partimedlemmer for noen år siden
¤ Kristian Tonning Riise
___viste “upassende oppførsel” overfor kvinnelige ___medlemmer av Unge Høyre
¤ Inga Marte Thorkildsen
___brudd på taushetsplikten i en barnevernsak
¤ Olemic Thommesen
___manglende økonomisk kontroll med byggesak på Stortinget

Olemic Thommesen er en sak for seg. Det er ingen tvil om at byggeprosjektet har kommet ut av kontroll når det gjelder kostnader. Men dette har pågått siden 2011, og omfatter følgelig stortingene valgt i 2009, 2013 og 2017 med tilhørende presidenter (Dag Terje Andersen til 2013, Olemic Thommesen senere). Og alle vedtak er gjort av hele presidentskapet, ikke bare av  stortingspresidenten. Så hvorfor denne voldsomme kritikken mot Thommesen?

Fire av de øvrige sakene dreier seg ikke om politikk, men om vanlig folkeskikk. To ting overrasker meg. Det ene er at damer som ellers virker svært oppegående, har funnet seg i slik oppførsel uten å si fra der og da. Men det jeg synes er er mest overraskende, og nokså nedslående. er at “upassende oppførsel” som nå sies å ha vært kjent lenge, er blitt glattet over og ikke har hatt noen innvirkning på valg til fremtredende tillitsverv.

Sett med mitt sære skråblikk er det bare “Thorkildsen-saken” som rokker ved min tillit. Da jeg første gang leste om den, var nyheten at Inga Marte Thorkildsen (Oslobyråd for eldre, helse og sosiale tjenester) hadde brukt sin byrådsavdeling til å fremskaffe taushetsbelagte opplysninger som grunnlag for debattinnlegg i pressen. Da mente jeg å huske at hun var blitt kritisert for noe tilsvarende tidligere, og fikk det bekreftet i Aftenpostens lederartikkel om  saken. Når hun nå for tredje gang blir kritisert for å ha misbrukt sin politiske makt i saker innenfor sitt eget ansvarsområde, er det for meg et klart tegn på at hun ikke bør få den tilliten politiske verv krever.

(Innlegget ble påbegynt 07.03.2018 og fullført 07.03.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no