Slik lever dei der: Saudi-Arabia

Klikk på bildet for å få teksten i lesbar størrelse.

Aftenposten viet for et par uker siden en hel side til omtale av en saudi-arabisk kvinne som var blitt arrestert etter bruk av miniskjørt. Hun hadde ikke vist seg offentlig in persona i dette dristige antrekket, men en video av henne var blitt lagt ut på Snapchat.

For mange år siden hadde jeg i embets medfør en ukes opphold i Saudi-Arabia. Mine bilder fra landet viser ingen damer i miniskjørt. Faktisk var det ikke mange damer å se i det hele tatt, og de jeg så, var alle kledd i fotsid, sort drakt. Noen var også helt tildekket med niqab, og alle brukte hodesjal. Sømmelighetsgrensen var streng Ikke bare for de virkelige kvinnene. I hotellets aviskiosk sto en pocketbok der forsidebildet viste en dame med utringet kjole, og der var utringingen var tusjet over opp til halsen.

Dagsrevyen i Saudi-Arabia 1982.

Også for mennene var klesdrakten svært ensartet. Hvit kjortel og kaffiyeh (“beduinertørkle”) ble brukt av det store flertall, også av nyhetsoppleseren på fjernsyn. Det hodeplagget er sikkert praktisk i ørkenen, men virket veldig varmt inne i hovedstaden Riyad. Men i motsetning til kvinnene kunne nok mennene med kaffiyeh  ta av sitt hodeplagg uten å vekke anstøt.

Saudia er Saudi-Arabias nasjonale flyselskap.

Saudi-Arabia i 1982 var veldig eksotisk. Jeg registrerte forskjellen fra det vestlig-kulturelle Norge allerede på det første nasjonale flyet fra Jeddah til Riyadh. På de to tidligere flyetappene, med SAS og Korean Air, hadde det vært vanlig sikkerhetsinstruksjon ved avgang – bruk av setebelter, nødutganger m.m. Slik var det også på Saudia-flyet, men her begynte sikkerhetsinstruksjonen med at flyvertinnen holdt opp et setebelte og forklarte: “This is a seat belt”. Det strenge religiøse regimet så vi daglig i messehallen hvor vi holdt til. Der gikk en mann rundt før hver bønnetid for å se til at alle dører var lukket, som de skulle være under bønnen. Vi bodde på et femstjerners hotell, men det var rart å innta de flotteste måltider uten å kunne bestille vin til maten. Og så var det veldig varmt og ikke minst tørt i Riyadh, som ligger midt i ørkenen.

Det har blåst mye sand over ørkenen siden jeg var i Saudi-Arabia. Men nyhetsbildet kan tyde på at landet fortsatt er svært forskjellig fra Norge.
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventelt legger den ut her.
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig!