Slik lever dei der: Saudi-Arabia

Klikk på bildet for å få teksten i lesbar størrelse.

Aftenposten viet for et par uker siden en hel side til omtale av en saudi-arabisk kvinne som var blitt arrestert etter bruk av miniskjørt. Hun hadde ikke vist seg offentlig in persona i dette dristige antrekket, men en video av henne var blitt lagt ut på Snapchat.

For mange år siden hadde jeg i embets medfør en ukes opphold i Saudi-Arabia. Mine bilder fra landet viser ingen damer i miniskjørt. Faktisk var det ikke mange damer å se i det hele tatt, og de jeg så, var alle kledd i fotsid, sort drakt. Noen var også helt tildekket med niqab, og alle brukte hodesjal. Sømmelighetsgrensen var streng Ikke bare for de virkelige kvinnene. I hotellets aviskiosk sto en pocketbok der forsidebildet viste en dame med utringet kjole, og der var utringingen var tusjet over opp til halsen.

Dagsrevyen i Saudi-Arabia 1982.

Også for mennene var klesdrakten svært ensartet. Hvit kjortel og kaffiyeh (“beduinertørkle”) ble brukt av det store flertall, også av nyhetsoppleseren på fjernsyn. Det hodeplagget er sikkert praktisk i ørkenen, men virket veldig varmt inne i hovedstaden Riyad. Men i motsetning til kvinnene kunne nok mennene med kaffiyeh  ta av sitt hodeplagg uten å vekke anstøt.

Saudia er Saudi-Arabias nasjonale flyselskap.

Saudi-Arabia i 1982 var veldig eksotisk. Jeg registrerte forskjellen fra det vestlig-kulturelle Norge allerede på det første nasjonale flyet fra Jeddah til Riyadh. På de to tidligere flyetappene, med SAS og Korean Air, hadde det vært vanlig sikkerhetsinstruksjon ved avgang – bruk av setebelter, nødutganger m.m. Slik var det også på Saudia-flyet, men her begynte sikkerhetsinstruksjonen med at flyvertinnen holdt opp et setebelte og forklarte: “This is a seat belt”. Det strenge religiøse regimet så vi daglig i messehallen hvor vi holdt til. Der gikk en mann rundt før hver bønnetid for å se til at alle dører var lukket, som de skulle være under bønnen. Vi bodde på et femstjerners hotell, men det var rart å innta de flotteste måltider uten å kunne bestille vin til maten. Og så var det veldig varmt og ikke minst tørt i Riyadh, som ligger midt i ørkenen.

Det har blåst mye sand over ørkenen siden jeg var i Saudi-Arabia. Men nyhetsbildet kan tyde på at landet fortsatt er svært forskjellig fra Norge.
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventelt legger den ut her.
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

eighteen − 11 =