Sandvika byfest i en by uten grenser

I dag er det byfest i Sandvika. Den begynte i går og varer til søndag. Min postadresse er Sandvika, men jeg deltar i liten grad i festen. Det skyldes nok til en viss grad det inntrykket jeg fikk av arrangementet de første årene, da man insisterte på å kalle det Sandvika By Fest, i tre ord, “for å gjøre logoen litt mer spennende og skape identitet for byfesten” (Byfestens styreleder). Jeg spurte Språkrådet  om denne skrivemåten, og i svaret sto det: “… i dette nokså fargerike tilfellet blinker varsellampene hos oss intenst.” Etter noen år ble logoen endret, men bare gradvis, etter hvert som gammelt materiell ble slitt.

Logoen til venstre – med skrivefeil – ble brukt de første årene for å gjøre den “litt mer spennende og skape identitet for byfesten”. Nå er logoen uten skrivefeil.

Tross skepsis til skrivemåten av navnet, har jeg bidratt et par ganger til byfesten. Siste gang var i 2014, da jeg hadde “omvisning” i det gamle Sandvika, en tur fra Sandvika Gjestgiveri (“Geita”) til Løkke. Før det hadde jeg foredrag i biblioteket med bilde- og musikkillustrasjoner om Oslo havn. Hvis noen synes det er rart at jeg fortalte om Oslo havn under Sandvika byfest, kan de jo ta en titt på bildet av “byfesttoget” som kjører rundt under festen. “Stolt av Sandvika” står det på siden av toget som har takskilt med “Drøbak byforening”. Bildene er fra 2014, samme tog er avbildet i årets byfestutgave av Ditt Vel, Sandvika Vels avis.

Byfesttoget med skilt for Drøbak byforening på taket og “Stolt av Sandvika” på sidene.

Sandvika fikk bystatus i 2003, etter vedtak i Bærum kommunestyre. 50 stemte for, 20 mot, og et forslag om folkeavstemning ble avvist. Det blir påstått at hovedgrunnen til ideen om bystatus var å få NSB til å la fjerntogene stoppe i Sandvika, ikke bare på Lysaker og i Asker. Om dette stemmer, vet jeg ikke, men veldig mange utredninger om den nye byen kan ikke ha foregått, for ingen vet hvor bygrensen går. Derfor er det heller ingen som vet hvor mange mennesker som bor i byen. Store norske leksikon skriver: “Sandvika utgjør sammen med Valler et delområde med tilsammen 4742 innbyggere (2005).” Med min sans for konspirasjoner tror jeg kanskje at man med hensikt har vært uklar om grensene, for se bare hva som står på Bærum kommunes nettsider om Sandvika: “Fremtidens Stor-Sandvika strekker seg fra Kjørbo i vest, til Hamang, Bjørnegård og Franzefoss i nord. Dette, sammen med Lakseberget og Kadettangen i øst og sør, vil bli nye byområder som omkranser den gamle bykjernen. I tillegg står den gamle bykjernen i Sandvika øst foran en betydelig forvandling.” Bare deler av dette er vedtatt …

Men nå er det altså byfest. Denne bloggen burde kanskje hatt en stand der, men jeg nøyer meg med å kaste glans over arrangementet ved å være tilskuer. Under oppriggingen har jeg konstatert at mens resten av verden går fra plast til naturmaterialer, har byfesten gått motsatt vei. Trebodene der utstillerne fikk leie plass, er nå erstattet av plasttelt.

(Innlegget ble påbegynt 22.08.2018 og fullført 22.08.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no