Rock around the clock

I dag er det 65 år siden Bill Haley spilte inn Rock around the Clock. Året etter ble den brukt som bakgrunnsmusikk i filmen Vend dem ikke ryggen (originaltittel: Blackboard Jungle), der Glenn Ford spiller en idealistisk lærer som prøver å få skikk på en vanskelig gutteklasse på en skole i New York. Filmen fikk god kritikk, og Rock around the clock ble en populær låt. Men filmens handling knyttet den til ungdomskriminalitet og lignende problemer.

Da Bill Haleys låt ble brukt på nytt i filmen Rock around the clock i 1956, var sammenhengen mye mer positiv, med “sunn” ungdom. Likevel var det denne filmen som førte til ungdomsopptøyer i flere byer i Europa, også i Oslo. Aftenposten hadde ifølge Wikipedia rost Vend dem ikke ryggen for førsteklasses spill og regi, men avisen var nokså avmålt til Rock around the clock – så vidt jeg skjønner gjaldt det  både filmen og musikken. Omtalen av “opptøyene” i Oslo er journalistisk nøytrale, men man aner at dette er noe avisen ikke liker.

             
T.v.: Aftenpostens anmeldelse av filmen Rock around the Clock. T.h.: Aftenpostens omtale 22.09.1956 av “opptøyene” i Oslo. Klikk på tekstene for å lese dem.

Selve låten Rock around the clock må vel i dag kunne kalles en klassiker. Til og med jeg har fremført den i min tid som lærer, da jeg spilte kontrabass i storbandet Hauger Horn & Blæs. Da orkesteret arrangerte vårball til inntekt for en reise til musikkfestival i York, vekslet storbandet med en liten gruppe som bl. a. hadde Rock around the clock som et av numrene, med meg som sanger. Det finnes heldigvis ikke noe opptak av det.

(Innlegget ble påbegynt 10.04.2019 og fullført 10.04.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no