Pressekonferanse som styringsverktøy?

I tidligere blogginnlegg (NRK-ras, Krisespråk, Tåke i Tokagjelet) har jeg vært kritisk til måten pressekonferanser blir brukt på. Nå konstaterer jeg at pressekonferansen er blitt viktigere enn Stortinget. Slik kunne det i hvert fall høres ut i Kristine Kjendalens NRK-reportasje 30. november:

En knapp uke senere kunne helseministeren fortelle at det ville komme nye tiltak i forbindelse med corona-situasjonen, tiltak som ville gripe sterkt inn i folks hverdag, og som ville bli gjort kjent «i morgen».

Tirsdag fulgte jeg derfor med på radio for å høre hvilke tiltak som kom, og om de ville påvirke sanggruppens nært forestående konsert (vi skulle ha øvelse tirsdag kveld). Det meste om tiltak var nok bestemt i løpet av ettermiddagen, men ingenting ble «kommunisert ut» før pressekonferansen kl. 19.00 tirsdag kveld.

Tre politikere og én byråkrat får vist seg frem på TV. Viktig informasjon blir utsatt i flere timer.

Når man forhåndsvarsler inngripende tiltak, burde det være en selvfølge å sende ut en pressemelding om tiltakene så snart de var bestemt. Det ville likevel vært naturlig å avholde en pressekonferanse, der journalistene kunne få utdypende informasjon og stille spørsmål. Slik ville også mediene fått mulighet til å formidle tiltakene i en mer tilgjengelig form enn ved å overføre statsministerens «tale til folket».

Men det ville kanskje ikke gi langvarig dekning i TV-nyhetene med nærbilder av politikere og myndighetspersoner …

(Innlegget ble påbegynt 09.12.2021 og fullført 09.12.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no