Politikere på bærtur, biltur, trikketur og andre reiser

“Wenn jemand eine Reise tut, so kann er was erzählen,” skrev den tyske dikteren Matthias Claudius (1740 -1815). Det er ord som en del norske politikere tydeligvis har sett som en slags oppfordring.

I min tid var reiseregning noe man fylte ut på papir. I militæret lærte vi å skrive reiseregning med alle godtgjørelser, bl. a. kr 0,10 pr. kilometer når vi måtte gå til fots.

Under festmiddagen som KS holdt under sitt kommunalpolitiske toppmøte nylig, måtte en av ordførerne ut i Rådhusets borggård for å kommentere i NRK Dagsrevyen det Aftenposten hadde avslørt om rot med reiseregninger hos en stortingsrepresentant . Denne gangen var det Arbeiderpartiets Hege Haukeland Liadal. “Hun har ikke jukset med vilje” skrev Aftenposten senere i en overskrift. Men hun har innrømmet feil på 60.000 kroner, og forholdet er politianmeldt.  Forrige tilsvarende anmeldelse gjaldt Mazyar Keshvari fra Fremskrittspartiet. Han har via sin advokat innrømmet å ha mottatt penger han ikke skulle hatt.

Under fjorårets tumulter rundt Kristelig Folkepartis valg mellom høyre- eller venstresiden i politikken lagde NRK TV-portrettet Statsministerdraumen av Jonas Gahr Støre. Her opptrådte han som trafikkrådgiver og sjåfør i tillegg til å være politiker. I den første rollen nærmest påla han sin kvinnelige sjåfør å kjøre i strid med skilting for å komme ut av Oslo sentrum fra Stortingsgarasjen. Hun gjorde som han sa (det er vel slik det foregår i Arbeiderpartiet), og jeg lurer på om Stortingsgarasjen i tillegg til alle økonomiske overskridelser er bygd slik at man ikke kan kjøre lovlig fra den ut på f.eks. E-18? Som sjåfør bruker Støre håndholdt mobiltelefon, og han har siden godtatt en bot på kr 9000 etter at en TV-seer anmeldte forholdet. Som politiker løy han for en partikollega om hvorfor han var forsinket til et møte. Alt er dokumentert i et lite utsnitt av av NRK-programmet.

Arbeiderpartiets nestleder, Hadia Tajik, har også begått ulovligheter på reise. Jeg tenker ikke på Aftenpostens opplysning om at hun feilaktig har fått utbetalt kr 264 i forbindelse med en “pendlerreise hjem til Sandnes” (som pendler har hun sikkert Manda’ morra blues om pendleren “Andersen på Skarnes” på øret når hun reiser hjem). Nei, hun var på trikketur og “glemte å betale” (omtalt her i bloggen  i juni 2017).

Regner vi med de andre som av forskjellige grunner har mottatt så mye kritikk at de har trukket seg fra det de kan trekke seg fra i politikken, er det rundt fem prosent av stortingspolitikerne i inneværende periode som i varierende grad må “arbeide med å gjenvinne tilliten”. Ved festmiddagen under det kommunalpolitiske toppmøtet overrakte KS “Valgløftet 2019” fra kommuner og fylkeskommuner til stortingspresidenten. Burde det også vært gitt et løfte den andre veien?

(Innlegget ble påbegynt 16.04.2019 og fullført 17.04.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no