13. juli 1985 var det veldedighets-konserter både på Wembley stadion i London og på John F. Kennedy Stadium i Philadelphia. Konsertene ble arrangert under navnet Live Aid, og artister i hele den vestlige verden gikk sammen om å samle inn penger til de som var rammet av hungersnøden i Etiopia. Tiltaket hadde begynt året før da Bob Geldof tok initiativet til Band Aid, en sammenslutning av britiske musikere med samme formål. Den norske avleggeren het Sammen for livet. Sangen med samme navn var den norske oppfølgeren til Do they know it’s Christmas (med utgangspunkt i Band Aid) og We are the world (med utgangspunkt i USA for Africa).
Band Aid kan for en nordmann se ut som en grei betegnelse for band (rockeband og andre) som yter bistand (aid). Men her er nok et ordspill, ettersom varemerket Band-Aid tilsvarer Norgesplaster, en enkel forbinding for små sår. Ifølge The Advanced Learner’s Dictionary kan det også brukes i overført betydning for å beskrive en lettvint løsning, så man kan jo lure på hva Bob Geldof hadde i tankene da han valgte dette navnet.
Matvarekrisen i Etiopia i 1985 var ikke den første. Den forrige, hungerskatastrofen hadde vært i 1973-74. Keiser Haile Selassie forsøkte da å dysse den ned, noe som utløste et opprør som førte til at keiseren ble avsatt og senere drept. Også under hungersnøden i 1985 forsøkte makthaverne å holde problemet skjult. Denne gang var hungeren dels forårsaket av tørke, som ifølge en artikkel i forskning.no delvis kan ha vært forårsaket av luftforurensning i Europa. Men den pågående borgerkrigen i Etiopia bidro til å forsterke katastrofen. Det var ulike regioner som gjorde opprør mot regjeringen i Addis Abeba, og som en refleks av den kalde krigen, som fortsatt pågikk, ble regjeringen støttet av Sovjetunionen, mens opprørerne fikk støtte fra USA og Kina.
Etiopia var i nyhetsbildet på en langt hyggeligere måte sist helg, da landets statsminister og presidenten i Eritrea undertegnet en avtale som satte punktum for 20 års krigstilstand mellom de to landene. Etiopias regjering ser også ut til å ha matvaresituasjonen under kontroll ifølge en artikkel på nrk.no av Tomm Kristiansen, tidligere Afrika-korrespondent.
Etter å ha sett bilder fra tidligere hungerskatastrofer i Etiopia, er det tankevekkende å se på den brunsvidde plenen her på bruket og å lese om fórmangel i landbruket på grunn av en svært tørr sommer i Sør-Norge. Og på bakgrunn av det jeg skrev om arrangementet Kadetten i nr. 26 og nr. 27 av denne bloggen, er det godt se at også musikkarrangementer kan brukes til noe konstruktivt.
(Innlegget ble påbegynt 11.07.2018 og fullført 11.07.2018)
___________________________________________________________________________
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l. |
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre |
Til innholdsliste for denne utgaven
Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no