Ord og musikk om vann

En så lang tørkeperiode som den vi har hatt her de siste ukene, kan jeg ikke huske å ha opplevd. Fra kommunen har det kommet tekstmelding om vanningsrestriksjoner, og jeg har fulgt gartnerrådet om ikke å vanne plenen slik at den ikke blir bortskjemt. Plenen er nå helt gulbrun, og skal etter gartnerens teori bli grønn igjen når den får vann.

Professor Francis Bull (1887-1974)

Da det endelig kom regn sist lørdag, kom jeg i tanker om professor Francis Bull, som jeg husker fremførte Kantate til hundreårsjubileet for Norges Vel av Bjørnstjerne Bjørnson på sort/hvitt-fjernsyn. Bulls gamle, rynkede ansikt illustrerte svært godt den tørken som beskrives først i diktet. Men så sprakk ansiktet opp i et stort smil: “… og så kom regnet –”. Jeg har lett og lett i NRKs nettarkiv, men finner ikke dette.

Nordahl Grieg (1902-1943)

Men mitt favoritt-vanndikt, Nordahl Griegs Vand,  fant jeg en innspilling av. Jørn Ording fremfører diktet i et program om Nordahl Grieg på det som ville vært hans 60-årsdag 1. november 1962.

En annen Grieg med fornavnet Edvard (175 år i dag siden han ble født!)  har illustrert vannet musikalsk i Ved Gjætlebekken, det siste av de åtte diktene i Arne Garborgs Haugtussa som han satte musikk til. På YouTube finnes den bl.a med den svenske mezzosopranen Anne Sofie von Otter:

Bildet fant jeg på bloggen Randi’s tanker om reiser og hverdagen. Det passet bedre enn YouTubes illustrasjon, syntes jeg, og så viste det seg at Randi har brukt bildet nettopp til å illustrere Arne Garborgs dikt “Ved Gjætlebekken”.

(Innlegget ble påbegynt 14.06.2018 og fullført 14.06.2018)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no