Nyhetsmedier og domstoler

Om noen ikke skulle ha fått det med seg: Mandag begynner rettssaken der politimannen Eirik Jensen står tiltalt for grov korrupsjon og for å ha medvirket til smugling av hasj.

NRK Radio har i et par  uker drevet massiv markedsføring av sin programserie Purk eller skurk, bl.a med denne “promoen”:

Jeg synes NRK kunne ventet med å sende programserien til rettsaken er avsluttet, selv om det visstnok kan ta noen måneder. Hvis NRK har viktige opplysninger i saken, bør disse formidles til rettsvesenet, så kan statsradiokanalen ellers holde seg til reportasje fra rettssaken (det blir de nok ikke alene om). Det er derfor helt bevisst at jeg ikke legger ut noen lenke her til selve programserien.

Innledningen i første program er for meg et tilnærmet bevis for at NRK selv ønsker å finne ut det som egentlig er rettens oppgave:

      “Jeg skal ikke felle noen dom over ham , det er det opp til retten å gjøre. Mitt mål er å finne ut hva slags fyr han er. Hvordan har han jobba, hvilke metoder og triks har han brukt for å få informasjon fra kriminelle? Og stoler folk på ham? Er han en ærlig mann?
      En ting er at han hele tida har sagt at han er uskyldig. Men hvordan kunne det her skje? Hvordan kunne han, etter over tredve år i politiet, selv ende opp på tiltalebenken? Hvorfor mottok han en konvolutt med penger fra en kriminell? Hvorfor sender han en SMS til Gjermund Cappelen der han skriver: “Kontoret er tynt bemanna”? Og hva var greia med de tredve tusen kronene han hadde gjemt i garasjeveggen?
      Men når jeg ringer Eirik Jensen denne dagen tidlig i november, vil han ikke stille til noe intervju. Han sier han ikke orker å bidra til flere saker i media. Siden han ble pågrepet i januar 2014, har det blitt laget over tre tusen nyhetssaker om ham.”

“Jeg” i teksten ovenfor er for øvrig NRK-journalisten Runar Henriksen Jørstad (35). Han har tidligere vært i vinden i forbindelse med den såkalte romkvinne-saken i 2013 (se Aftenposten-omtale og Minerva-kommentar). Der kom hverken Dagsrevyen eller journalisten særlig heldig ut, og det er også på bakgrunn av den saken at jeg er skeptisk til programserien Purk eller skurk.

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

Share