Krisespråk

Kongsberg kom plutselig i medienes søkelys forrige onsdag. Selv fulgte jeg NRKs løpende nyhetsdekning mens jeg ved hjelp av norgeskart.no og Googles karttjeneste prøvde å finne ut hvor i Kongsberg mannen med pil og bue herjet. Men kartsøket ble distrahert av det som ble sagt i nyhetene – ikke så mye hva det handlet om, men ordene som ble brukt.

Det er lenge siden jeg har hørt så mange «forholdismer» som i pressekonferansene utenfor Kongsberg politistasjon den onsdagskvelden. De kom både fra journalister og fra politiet. Det høres ut som uttrykket «i forhold til» er raskt å ty til, også når situasjonen er mindre stressende enn da politiet uttalte seg mens aksjonen fremdeles pågikk:

NRK Oslo og Viken 18. oktober 2021.

NRK Kveldsnytt 20. oktober 2021.

Det er av og til pussig hvilke ord som blir brukt når det eneste stresset for intervjuobjektet er at vet vedkommende må regne med at det som blir sagt, kommer på TV:

NRK Oslo og Viken 18. oktober 2021.
«Avfyrt piler» – vet ikke politiet hvorfor det heter pil og bue?

I skrivende stund vet vi at fem personer ble drept med stikkvåpen på Kongsberg forrige onsdag kveld og at gjerningsmannen er pågrepet og har tilstått drapene. Men hvilket ord skal vi bruke om det som hendte? I nyhetsdekningen mens det hele pågikk, kalte NRK det en «hendelse», som ser ut til å være den offisielle betegnelsen når noe alvorlig inntreffer. Senere har jeg sett og hørt at det var et «angrep». Men det er da noe større enn én mann som går amok? Og hvordan omtaler man de døde? «Omkomne» skriver Aftenposten, som om dødsårsaken var en tilfeldig naturkatastrofe. Men de ble jo drept, og burde derfor omtales som «drepte». Kanskje er det enklest å ty til engelsk (casualties?), slik det blir gjort i illustrasjonen Aftenposten bruker for å forklare fremgangsmåten ved PLIVO (pågående livstruende vold):

Aftenposten 16.10.2021.

(Innlegget ble påbegynt 20.10.2021 og fullført 20.10.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no