Komponist, kordirigent og organist

Knut Nystedt (1915-2014)

I dag er det tre år siden Knut Nystedt døde, noe over 99 år gammel. Han er en mann jeg minnes med takknemlighet fra det året jeg studerte musikk grunnfag ved Universitetet i Oslo. Knut Nystedt var vår lærer i kordireksjon.

Tenk at vi grunnfagsstudenter i en utkant av verden som Oslo hadde en slik verdensberømthet som lærer! Det var vel på 1960-tallet han for alvor “slo gjennom”, i hvert fall kom de første plateutgivelsene med musikken hans da (1967). Etter hva jeg husker, var undervisningen hans svært praktisk orientert (akkurat som med Anfinn Øyen i harmonilære, som jeg fortalte om i Det kongelige Frederiks). Studentene var kor, og så fikk vi prøve oss som dirigent én etter én, med kyndig og vennlig veiledning. Kordirigent ble jeg aldri, men det jeg lærte av Knut Nystedt har jeg hatt stor glede av også i den lille sanggruppen jeg er “kunstnerisk ansvarlig” for.

Knut Nystedt var kanskje mest kjent som dirigent for Det Norske Solistkor,  et selvmotsigende navn som sier noe om kravet til stemmen hos koristene. Han startet også Schola Cantorum, som jeg husker som et slags studentkor for musikkstudentene. Der var jeg ikke med, men jeg ble “headhuntet” til Torshov kirkekor (Nystedt var organist i Torshov kirke), der jeg deltok en periode. Dette var nok et slags aspirantkor der Nystedt prøvde ut mulige talenter, men jeg fant fort ut at kirkekor ikke var noe for meg, så min eventuelle karriere som korsanger kom aldri i gang.

Sanggruppen jeg er med i, Hummer & Canari, hadde i mange år førjulskonsert i Tanum kirke siste mandag før jul. Ett år sto bl. a. Knut Nystedts motett Peace I leave with you på programmet. Det finnes ikke opptak av det (heldigvis). I stedet kan bloggens lesere velge mellom to versjoner med Det Norske Solistkor, den ene med tekst og den andre med noter. Det er et fantastisk stykke musikk, som følger teksten helt perfekt. Følgende prosedyre kan anbefales for de som for tiden lar seg stresse med førjulsmas (og ellers hvis det røyner på):
1. Les den engelske teksten (lettere å oppfatte den når den synges).
2. Finn en behagelig stilling å sitte eller ligge i.
3. Lukk øynene og lytt.

(Innlegget ble påbegynt 07.12.2017 og fullført 07.12.2017)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no