John Deere fikk aldri se en traktor

John Deere (1804-1886).

I dag er det 216 år siden John Deere ble født. For meg er hans navn knyttet til traktorer. Men det var som produsent av ploger John Deere først slo gjennom. Den første vellykkede traktoren kom ikke før i 1892, seks år etterat John Deere døde, og hadde ingen tilknytning til ham. Firmaet med hans navn gikk inn i traktormarkedet først i 1918, da traktorprodusenten Waterloo Gasoline Engine Company ble kjøpt opp. Hele firmahistorien er presentert på nettet av John Deeres norske avdeling.

Felleskjøpet burde ha flaggdag i dag. Som importør av John Deere traktorer har de lagt seg tett opp til leverandøren i fargevalget for sin egen logo. John Deeres logo, med den springende hjorten, daterer seg tilbake til 1876, og er det varemerket som har vært lengst i bruk blant de 500 største amerikanske firmaene.

                      

Min egen erfaring med traktor begrenser seg til en Allen Oxford tohjulstraktor, som ble omtalt her i bloggen da den ble “gjenopplivet” for et par år siden. Større traktorer har jeg bare indirekte erfaring med. For mange år siden hadde jeg kjørt meg fast i snøen på gårdsveien hos mine venner i Telemark. Naboen trakk meg løs bakover med sin traktor, jeg klarte ikke å stoppe tidsnok og fikk en pen bulk i bakdøren av traktorens skuffe. I min yrkeaktive tid, da jeg dro på jobb før syv for å unngå rushtrafikken, var uventet stor kø et sikkert tegn på at en traktor hadde valgt E18 som kjørevei til sitt oppdrag. Traktoreiere , mest bønder, andre steder i verden har sett at kjøretøyet deres er velegnet til demonstrasjoner.

Traktoren er ikke lagd for langturer. Likevel har den blitt brukt til det, og reportasjer i NRKs Norge rundt forteller om reiser både til EU og fra Lindesnes til Nordkapp, og forteller også om traktormuseet på Stange.

Traktoren drives av en dieselmotor, og den går så jevnt at musikere med sans for å bruke litt avvikende instrumenter kan bruke den som rytmeseksjon. Lytt til Sweet Georgia Brown, og ta også gjerne en titt på traktorballetten!

(Innlegget ble påbegynt 06.02.2020 og fullført 06.02.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no