Hvor var du, da …

Aftenposten 6. mars 1953. Stalins død var hovedoppslaget i Aftenpostens morgennummer dagen etter dødsfallet.

Kjøkkenet i mitt barndomshjem er ombygd to ganger etter 5. mars 1953. Men jeg vet nesten nøyaktig hvor i rommet jeg sto den dagen, da far fortalte at Josef Stalin var død.

Årsaken til at jeg husker dette så tydelig, er nok at far fortalte om Stalins død som noe svært alvorlig. Som kjøpmann var far neppe særlig opptatt av Stalins ideologi på annen måte enn at han var uenig, men han hadde forholdsvis nylig gjennomlevd fem krigsår, og så kanskje for seg at et mulig ustabilt politisk styre i Sovjetunionen kunne føre til noe tilsvarende.

Det politiske europakartet ca. 1950-1990. Røde land tilhørte Warsava-pakten, blå land var alliert i NATO, grå land var nøytrale.

Som kjent gikk makten videre til Nikita Khrusjtsjov uten uroligheter hverken i Sovjetunionen eller mellom USSR og andre land. Men bare tre og et halvt år senere kom oppstanden i Ungarn, og gjennom oppveksten ble jeg klar over at forholdene var nokså ufri bak «jernteppet» –et uttrykk som ble vanlig om skillet mellom  Øst- og Vest-Europa etter at Winston Churchill brukte det i en tale på dagens dato i 1946.

Om Beatles-sangen Back in the USSR har noe særlig med Sovjetunionen å gjøre, er jeg usikker på, men det var den første musikken jeg kom på i forbindelse med Stalin, selv om den er innspilt femten år etter hans død. Den andre jeg kom på, var Midnatt i Moskva. Den kjenner jeg best i dixieland-versjon, men jeg fant også en innspilling på russisk med Den Røde Armes kor, og den er sikkert mer autentisk. Her er det fritt valg – på innleggets nederste hylle:

       
Fra venstre: The Beatles, Kenny Ball and his Jazzmen, Den Røde Armes kor.

(Innlegget ble påbegynt 02.03.2021 og fullført 02.03.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no