Hva sier reven?

Peter Christen Asbjørnsen (1812-1885) visste hva reven sier.

I dag er det 209 år siden Peter Christen Asbjørnsen ble født. Sammen med Jørgen Moe utga han fra 1841 – heftevis – Norske folkeeventyr, samlede ved P. Chr. Asbjørnsen og Jørgen Moe. Der svarte de på et spørsmål som ble stilt 172 år senere i en musikkvideo med brødrene Bård og Vegard Ylvisåker: «Hva sier reven?» Men siden brødrene spør på engelsk (selvfølgelig – de er’kje fra Norge, de er fra Bergen!), så da var det kanskje ikke så lett å finne Asbjørnsen og Moes svar:

Det sto i Reven som gjeter. Eventyret kan både høres og leses, og bygger åpenbart på naturvitenskapelige fakta, siden det også avslører hvorfor rever har hvit haletipp.

Ellers virker det som Asbjørnsen og Moes opplysninger om arten Vulpes vulpes ikke har hatt særlig gjennomslag selv hos forholdsvis kunnskapsrike unge mennesker. Og når det gjelder frasen «vi er’kje fra Norge, vi er fra Bergen», har Kurt Foss og Reidar Bøe sagt det som er å si, eller i hvert fall det som var å si før Norge fikk en statsminister som har vokst opp i Kalfaret:

Fra venstre: Reidar Bøe og Kurt Foss

(Innlegget ble påbegynt 13.01.2021 og fullført 13.01.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no