Hijab både her og der …

Det er mye rart med religion. Hodeplagg er en slik ting, f.eks. sikhenes turban, jødenes kippa – og hijab. Burde jeg skrevet muslimenes hijab i tråd med det foregående? Etter det jeg finner ut, står det ingenting i Koranen om hijab spesielt. Ikke desto mindre har det blitt et symbolplagg for både muslimer og anti-muslimer, med flere konflikter som resultat.

Frisør Merete Hodne på Bryne nektet i fjor å klippe Malika Bayan, som var iført hijab. Det ble hun anmeldt for, og er i lagmannsretten dømt til 7.000 kroner i bot for brudd på straffelovens forbud mot diskriminering p.g.a. religion (jeg har ikke funnet ut om dommen er anket til Høyesterett). Merete Hodne er innvandringskritisk, og legger ikke skjul på det. Malika Bayan er etnisk norsk, og skiftet navn da hun konverterte til islam.

I Stavanger har Blidensol sykehjem forbudt de ansatte å bruke hijab eller andre religiøse hodeplagg i arbeidstiden. Styrets begrunner vedtaket med at dette er et privat spesialsykehjem for personer med demens, og at det for beboerne er viktig med velkjente og trygge omgivelser. Likestillingsombudet mener forbudet er et brudd på diskrimineringsloven, men sykehjemmets styre vil ikke endre forbudet, noe de har rett til å nekte siden ombudet bare gir et råd. Stavanger kommune vurderer å si opp driftsavtalen med sykehjemmet hvis forbudet ikke blir opphevet. Sykepleierforbundets etikkråd mener hijab er greit hvis den vaskes og oppbevares på arbeidsstedet, m.a.o. ikke er et privat plagg brukt i tjeneste. Hva Blidensols beboere mener, vet de bare selv.

Bærum  har også fått sin lille hijab-sak  knyttet til en frisørsalong. Her nektet eieren en mann adgang, han kom med sin sønn som skulle klippes. Begrunnelsen var at mange av kundene bruker hijab som de må ta av når de klippes, og disse kundene ønsket ikke voksne menn (over 13 år) i salongen. Forbudet forsvant etter at Budstikka omtalte det, og kundenes problem ble løst ved hjelp av et forheng.

I det jeg har nevnt ovenfor, har både politi og likestillingsombud vært inne i bildet, så her er kan det tydeligvis være risikabelt å ytre seg. Slik vidt jeg forstår, er bruken av hijab et resultat av Koranens oppfordring  til både menn og kvinner om å vise bluferdighet og ærbarhet (sure 24, 31 – 32). Jeg heller nok i retning av å mene (det var vel forsiktig sagt!) at bruk av hijab hverken fremmer likestilling mellom kjønnene eller integrering.

 

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

Share