Frivillig i kamp mot “IS”

Klikk på bildet for å se NRK Dagsrevyens reportasjen om “Macer Gifford”.

I slutten av september hadde NRK Dagsrevyen en reportasje om “Macer Gifford” (psevdonym, derfor anførselstegn). Han er britisk, 30 år gammel,  og har sluttet seg til kampen mot den såkalte Islamske Staten (“IS”) som frivillig for de amerikansk-støttede Syrian Democratic Forces (SDF). Før det skjedde, arbeidet han som valutamegler. I reportasjen sier “Gifford” om årsaken til at han har forlatt en trygg tilværelse for å kjempe mot “IS” i Syria: “Dette er ikke lenger bare en borgerkrig, den har blitt internasjonal. IS er en alvorlig trussel mot oss.”

Klikk på bildet for å lese hele intervjuet med Macer Gifford.

Gifford har vært i Syria flere ganger siden desember 2014. I et intervju med New Interntionalist  (NI) har han synspunkter på fremtiden for området, både de delene “IS” har kontrollert og hele Midtøsten. Bl. a. mener han at kurderne (han har selv vært tilsluttet den kurdiske delen av SDF)  kunne være en sterk faktor i opprettelsen av en demokratisk stat .

Dagsrevyen omtaler Gifford som “sanitetsmann” for SDF. Selv sier han i intervjuet med NI at han ikke lenger oppfatter seg som soldat, men som observatør til det som skjer i Midtøsten. Men han er i hvert fall en annerledes “fremmedkriger”, som har valgt å støtte kampen mot “IS” med sanitetstjeneste fremfor våpen. Det er interessant for meg som har fortid som vernepliktig sanitetsbefal i det norske forsvaret. Jeg nevner for de som måtte være interessert, at Gifford driver kronerulling, der alle som vil, kan bidra. I denne sammenhengen synes jeg også det kan passe å nevne den norske kampanjen Støtt våre soldater.

The Independence omtaler i en lengre artikkel både Macer Gifford og kampen mot “IS”. I kommentarfeltet står flere kritiske merknader til Gifford, men jeg faller for fristelsen til å gjengi en positiv kommentar fra “Frank”, holdt  i en stil som jeg oppfatter som svært britisk:

“Dear Mr. Gifford,

I would like to take this opportunity to tell you how disgusted I am with you. Here I was happy with writing strongly worded letters to the newspapers about how all bankers should be taken out and flogged at least once a month and then you show up. Its very hard to write a snappy comment about a group of people when every time I have to say “except for that guy fighting against ISIS in Syria”. So do you think you could stop being a jerk and find something else to do, like say pumping Syrian oil into the Mediterranean so I can maintain my world view?
Thank you.
(Mind yourself and get home safe and sound man, Lord knows the UK could use some people with your moral courage these days.)”

___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventelt legger den ut her.
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

1 + seventeen =