“Frigjøring av Palestina”

En av terroristene fra Svart september under aksjonen i deltakerlandsbyen under OL i München 1972.

I dag er det 47 år siden avslutningen av terroraksjonen der palestinske aksjonister drepte elleve israelske deltakere og trenere under OL i München. Aksjonistene kom fra terroristgruppen Svart september, Etter å ha tatt ni israelere som gisler (to andre ble drept under gisseltakingen), krevde de øyeblikkelig frigivelse av 234 palestinere i israelske fengsler og av de to tyskerne Andreas Baader og Ulrike Meinhof, som satt fengslet i Tyskland for terrorhandlinger. Alle gislene ble drept da tysk politi gjorde et mislykket forsøk på å frigjøre dem.

Svart septembers aksjon i München var høydepunktet – eller kanskje heller lavmålet – av en rekke aksjoner for å gjøre “Palestina-saken” kjent.  I alle aksjonene var ofrene helt tilfeldige mennesker som ikke hadde noen tilknytning til striden mellom palestinske flyktninger og staten Israel.

To av flyene som ble kapret og ført til Dawson Fields i Jordan. Klikk på bildet for å lese Wikipedia-artikkelen om kapringene.

Flykapring var ett middel som skapte stor oppmerksomhet. Nokså nøyaktig to år før München-massakren ble tilsammen fem passasjerfly kapret av aksjonister fra Folkefronten for Palestinas frigjøring (PFLP). Tre fly landet på den avsidesliggende flystripen Dawson Field i Jordan. Passasjerene slapp etter hvert fri, mens flyene ble sprengt. Det samme skjedde med et fjerde fly som landet i Kairo, også der uten at passasjerene ble fysisk skadet. Det femte flyet landet på Heathrow i London etter at flyets vakter hadde overmannet kaprerne.

“Landshut” ved mellomlanding i Dubai under kapringen i 1977. To av flyvertinnene står i døråpningen.

I oktober 1977 kapret PFLP  Lufthansaflyet “Landshut” for å presse tyske myndigheter tll å løslate fengslede tyske terrorister. Etter flere mellomlandinger kom flyet til Mogadishu i Somalia. Underveis hadde kaprerne drept flyets kaptein ved mellomlandingen i Aden. I Mogadishu ble flyet stormet av tyske sikkerhetsstyrker i en vellykket aksjon der tre av de fire gisseltakerne ble drept og alle gislene ble frigjort.

Både München-massakren og “Landhut”-kapringen har hatt forgreninger til Norge. Israel iverksatte “Operasjon Guds Vrede” mot de som sto bak terroraksjonen i München. En del av denne operasjonen var drapet på den marokkanske kelneren Achmed Bouchiki på Lillehammer i 1973. Han ble forvekslet med en av hovedpersonene bak München-massakren. Seks av Mossad-agentene som deltok i aksjonen, ble pågrepet, og fem av dem ble dømt, fire for delaktighet i drap. Den overlevende etter “Landhut”-kapringen, Souhaila Andrawes, ble dømt til 20 års fengsel i Somalia, men ble benådet og løslatt etter to år. Tolv år senere fikk hun og familien oppholdstillatelse på humanitært grunnlag i Norge. I 1994 ble hun oppsporet av tysk politi, og ble etter hvert dømt i Tyskland til ti års fengsel for flykapring, frihetsberøvelse, utpressing, medvirkning til overlagt drap på flykapteinen og drapsforsøk på de tyske politimannskapene som stormet flyet. Deler av dommen ble sonet i norsk fengsel, og etter halvgått soning ble hun løslatt. Ifølge Dagbladet bodde hun fortsatt i Norge i 2017.

Mitt syn på Palestina-konflikten har nok blitt påvirket av hvordan palestinske organisasjoner har kjempet for sin sak. Å bruke gisler for å fremme egne interesser synes jeg er frastøtende i tillegg til å være umoralsk, særlig når gislene ikke har noen tilknytning til saken det står strid om. Det gjelder hele skalaen av konflikter fra borgerkrig til lønnskamp.

(Innlegget ble påbegynt 04.09.2019 og fullført 04.09.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no