Fotball

Det norske herrelandslaget i fotball har spilt to kamper sist uke, der laget scoret i alt to mål. Tilsammen to mål ble det også på motstanderne, Tsjekkia på lørdag og Sverige på tirsdag. Jeg skal absolutt ikke påta meg noen rolle som fotballekspert, men mener å ha observert at det for dette landslaget er en prestasjon å score mål, selv om resultatet blir uavgjort.

Min fotballinteresse ble effektivt fjernet før jeg begynte på skolen. Jeg gikk i barnepark rett oppe i veien, der vi holdt til noen timer hver dag på den nedlagte tennisbanen og under tilsyn av tante Ruth. Der kom jeg over en blikkboks, kanskje kastet inn fra veien. Den ville jeg leke fotball med, og ga den et spark. Mens den fløy gjennom luften, kom naboens datter Kirsten på kryssende kurs, ble truffet av boksen og måtte på legevakten. Da jeg kom hjem, hadde mor fått beskjed om at jeg hadde slått Kirsten i hodet med en spade så hun måtte sy åtte sting. Jeg kan ikke huske at jeg fikk noen straff, men jeg fikk i hvert fall høre nok til at fotball deretter var uten interesse for meg.

Pave Johannes Paul II skal ha sagt at av alle uviktige ting i verden er fotball den viktigste. Det har andre ment også, f.eks. politikerne i Honduras og El Salvador. På slutten av 1960-tallet var de to landene ikke akkurat vennskapsnasjoner, men de skulle nå spille semifinale i VM-kvalifiseringen for Mellom-Amerika i 1969, én kamp i hvert av landene. De vant hver sin kamp, som etter datidens regler betydde uavgjort. Den avgjørende kampen, spilt i Mexico City, ble vunnet av El Salvador. Da brøt det ut krig mellom de to landene. OAS (Organisasjonen av amerikanske stater) klarte å fremforhandle en våpenhvile etter fire dager, og krigen endte omtrent uavgjort.

Jan Erik Vold har interessert seg for fotball i diktet Nåja (Kykelipi, 1969). Dette diktet kan også høres på Spotify (forfatteren leser), for den som har adgang der. Og selvsagt er fotball tema i forskjellige kommentarer i dagspressen. Jeg har merket meg Boikott FIFA og VM av Lars Erik Schou (Vålerenga-tilhenger) og Arne Holes kommentar i Aftenposten-spalten Hole in one sist lørdag.

Som rojalist har jeg også fått med meg at kongefamiliens lag gikk seirende ut av en fotballkamp mot LSK United denne uken. Jeg tror Vålerenga kaller LSK for bønder, men med disse to lagene kan betegnelsen kanskje passe på begge, siden kampen gikk på Skaugum.
___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.