Ekstra: Jesus er i naboens hage!

Sist søndag sto plakaten ovenfor plutselig ved innkjørselen til Fredheim, naboeiendommen opp bakken fra Langset. Men naboen har hverken meldt seg inn i Misjonskirken eller i Mållaget. Plakaten er en del av utendørsutstillingen Bedehusland, bilder som fotograf Erlend Berge har tatt av bedehus fra hele landet.

Villa Fredheim har adresse Gamle Drammensvei 196. Utstillingen Bedehusland begynner rett til venstre for dette bildet.

Dette er ikke første utstilling på Fredheim. I “Prestens vognskjul”, en del av uthuset på Fredheim, har Christine Munch tidligere hatt utstilling i forbindelse med Blommenholm Vels 100-årsjubileum og vist frem kunstprodukter av Kjell Munch (1923-2003), hennes far. Utendørsutstillingen Bedehusland  står i den gamle hagen, som er slik den opprinnelig ble anlagt på 1870-tallet. Utstillingen viser mulighetene hagen har som “utstillingslokale”.

Utstillingen Bedehusland har vært vist flere steder, senest utenfor Oslo domkirke. På 1970-tallet var over tre tusen bedehus i aktiv bruk her i landet. Nå er tallet på full fart nedover. I Bærum kan jeg i farten bare huske Høvik bedehus som rent bedehus. Det som


Høvik bedehus (t.v.) lå i svingen fra broen over E18 ned til Sarbuvollveien, Det er revet, mens Folkets hus i Sandvika (t.h.) fortsatt er i drift.

kalles/kaltes Sandvika bedehus, var egentlig menighetshus for Tanum kirke, gitt til menigheten av fru Elise Brodtkorb på Kjørbo. Det store forsamlingshuset i Skogveien på Stabekk var  KFUK/KFUMs Ungdomshuset, som nå er overtatt av Bærum frikirke. Folkets hus er vel arbeiderbevegelsens parallell til de kristne bedehusene. Folkets hus i Sandvika ble bygd av arbeiderne på Hamang papirfabrikk. Det lå også et Folkets hus på Snarøya, trolig reist av arbeiderne ved Snarøen brug, men der er det nå villastrøk. Folkets hus på Høvik, i Høvik skolevei, er hovedkontor for Bærum kommunes hjemmebaserte tjenester, avdeling Blommenholm.

Selv en hedning som jeg fant mye interessant i Bedehusland. Utstillingen begynner ved krysset Gamle Drammensvei / Homans vei og fortsetter i Fredheims hage. Det er utgang i Sandvika-enden av hagen, så dette anbefales som søndagstur eller som en berikende omvei på turen til Sandvika. Men ikke vent for lenge, utstillingen skal videre vestover.

(Innlegget ble påbegynt 28.08.2019 og fullført 28.08.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no