Eksplosivt hårvann

Aftenposten 19. mars 1921. Klikk for å lese.

Det smalt nok ikke så mye i Kristiania for hundre år siden. Så da det smalt i Heimdalsgate, ble det et tospaltet oppslag på Aftenpostens forside. Det var et destillasjonsapparat som hadde eksplodert – to år etter at 61,6 prosent av de som avga stemme i 1919-folkeavstemningen, hadde sagt ja til fortsatt brennevinsforbud (først innført i 1914, senere fornyet i 1916).

Aftenpostens oppslag om saken står støtt til den journalistiske svenneprøven. Her fortelles bare hva som har hendt og hva journalisten har observert. Det er ingen antydninger om noen suspekt bakgrunn for bruken av destillasjonsapparat, ut over den lille passusen «et almindelig og nu meget velkjendt destillationsapparat» (min uthevelse). Det spekuleres heller ikke om fremtiden (et av de vanligste journalistspørsmål i dag er ulike varianter av «hva kommer til å skje nå?»), f. eks. om den uheldige barbermesteren vil bli straffeforfulgt for sitt brudd på forbudet mot produksjon av brennevin. Her overlates det til leseren å spekulere.

Fra «Kristiania adressebog for 1920», Heimdals gate 34. Klikk for større bilde.

Derfor har jeg spekulert, og jeg har saumfart Kristiania adressebog for 1920 for å se om det bodde en barbermester i Heimdalsgate. Jeg fant Olsen, Isak, barberm. i nr. 34, 2. oppgang. Ved et søk i Digitalarkivet fant jeg både Isak Olsen, barberer, og Isak Olsen, barbermester. De var faddere i hver sin barnedåp i Grønland kirke, henholdsvis i august 1888 og i romjulen 1890.

Tiden tillater ikke at jeg graver dypere i dette, men det jeg har funnet, viser at ved hjelp av tilgjengelige kilder på nettet og litt kombinasjonsevne kan man finne ut svært mye om den nære fortiden. I 1921 måtte imidlertid barbermester Isak Olsen (hvis det var ham) trøste seg med egenprodusert hårvann.

(Innlegget ble påbegynt 18.03.2021 og fullført 18.03.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no