Dagen derpå

Denne dagen for ti år siden tror jeg alle var nokså lamslått. Selv kjente jeg ingen som var berørt av terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya, men det ble liksom ikke vanlig helg (23. juli var en lørdag for ti år siden). Og jeg forsto etter hvert hva det var for et romlende smell jeg hadde hørt i 15.30-tiden dagen før, og som jeg hadde trodd var sprengning på en byggetomt i nærheten – jeg  kjente at huset ristet, og jeg bor ca. 13 km fra regjeringskvartalet.

Ingen som ønsker å bli tatt alvorlig, kan på noen måte forsvare terrorhandlingene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Men de som før denne datoen var kritiske til de samme mulige utviklingstendensene  som terroristen begrunnet sine handlinger med, er heller ikke medskyldige i det han gjorde. Jeg trekker sammenlikning med Arbeiderpartiet på 1930-tallet, da jeg tror mange i partiet sympatiserte med Sovjetunionen, uten at det gjør dem medskyldige i det som skjedde under «Moskva-prosessene» på 1930-tallet eller i andre sider av Josef Stalins maktmisbruk.

Minnesmerket etter terroraksjonen har avstedkommet størst debatt i mediene, i hvert fall frem til tidlig på året i år. I NRKs distriktssending for Oslo og Viken mandag denne uken beklaget Statsbyggs informasjonsdirektør Hege Njaa Aschim at minnesmerket på Utøykaia ikke ble ferdig til tiårsmarkeringen. Det kunne det vært, om AUF og Statsbygg hadde valgt å legge det litt lenger opp i åsen, langs E-16 og fortsatt med utsikt til Utøya. Dette alternativet og en del andre synspunkter knyttet til minnesmerker for 22. juli-terroren er omtalt tidligere her i bloggen:
Minnesmerke for Utøya-ofrene: Et ønske fra en utenforstående
22. juli: Uforståelig uforstand om minnesmerker
Tilbakeblikk 02.10.2020
Tilbakeblikk 13.11.2020
Tilbakeblikk 27.11.2020
Tilbakeblikk 28.05.2021

Av all medieomtale i forkant av tiårs-markeringen har jeg valgt et kort innlegg i Aftenposten av Bente Marie Bakke. Hun nevner bl. a. de som nå får et minnesmerke de helst ikke vil ha der det bygges.

Les også 22. juli, som sto her i bloggen på seksårsdagen for terrorhandlingene.

(Innlegget ble påbegynt 21.07.2021 og fullført 21.07.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no