Alternative fakta – uke 8

Om uttrykket alternative fakta (AF)

oooOOOooo

AF-1: Trump-nytt. Fra president Trumps lange tale til pressekorpset nylig har jeg hentet et lite klipp der han forteller hva det amerikanske folk synes om ham:

oooOOOooo

AF-2: Slagsmål-nytt: Senterpartiet har lansert nytt pressebilde av sin partileder, sammen med lydklipp av hans tale til partiets landsstyre, der han sammenliknet styret med traktoren sin:

oooOOOooo

AF-3: Atomkrig. I bloggen 4. februar dvelte jeg ved dystre tanker knyttet til atomvåpen. På 1960-tallet var faren for atomkrig så stor at den utløste galgenhumor, bl.a. tre viser av den amerikanske matematikeren og satirikeren Tom Lehrer. Who’s next er mest knyttet til sin samtid. For å ta alle poengene må man vite at Sovjetunionen eksisterte som en truende stormakt, at Frankrike under president de Gaulle gikk sine egne veier utenrikspolitisk, at Sør-Afrika praktiserte strengt raseskille og at det fortsatt sto en fredsbevarende FN-styrke mellom Israel og Egypt etter Suez-krigen i 1956. De andre to visene, So long, mom og We’ll all go together when we go er mer tidløse. Alle tre kan fortsatt lyttes til med stort utbytte.

oooOOOooo

AF-4: Tomm Kristiansen om Churchill. NRK-programmet Ekko har nylig hatt en serie fra Sør-Afrika. Espen Thoresen intervjuet kollega Tomm Kristiansen, som bl. a. fortalte om Churchill under Boer-krigen 1899-1902. Et års tid etter denne krigen foretok brødrene Wright verdens første luftferd med et fly (59 sek), men det brydde ikke Churchill seg om:

oooOOOooo

AF-5: Gammel mann på konsert. Torsdag var jeg på konsert i Telenor Arena, der Andrea Boccelli opptrådte. Konsertlokalene har utviklet seg siden jeg abonnerte på skolekonserter med Oslo-filharmonien i Universitetets Aula. Publikum har også forandret seg, unntatt på ett område: applaus mens musikken pågår. På jazzkonsert gis det applaus for solister etter deres solo. På konserter som den jeg kastet glans over torsdag, klapper publikum når de kjenner igjen det stykket som fremføres, vanligvis i det solisten begynner å synge. Egentlig savner jeg konsertene i Aulaen, der man som student kunne kjøpe ståplassbillett til en svært rimelig pris og likevel få sitteplass på benkene langs veggen under galleriet.

___________________________________________________________________________

Share
Skriv kommentar til dette innlegget
Knappen “Publiser” under det du skriver, sender kommentaren til Torgeir, som leser den og legger den ut her – forutsatt at den er saklig og i samsvar med vanlig folkeskikk.

Vil du følge denne bloggen? Registrer deg øverst i spalten til venstre, så mottar du hver lørdag  melding om innholdet i ukens blogg.

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Share