Alternative fakta – uke 22

Om uttrykket alternative fakta (AF)

___________________________________________________________________________

AF-1: Ukjente ordførere: I sin oversikt over dagens fødsels-dager har Dagsavisen 2. juni bilde av Marianne Borgen med teksten “Marianne Borgen, varaordfører”. Hun er ordfører i Oslo. Billedteksten er nok del av en sammensvergelse i pressen mot kvinner i politikken, på samme måte som i Aftenpostens quiz 8. august i fjor (Ekstra vanskelig quiz – nr. 7).

oooOOOooo

AF-2: Stort parti: Miljøpartiet de grunne har nå blitt så store at de nevnes i nyhetene på linje med USAs president Donald Trump.


oooOOOooo

AF-3: Vietnam- og westernfilm: Forrige fredag, 26. mai, ville den amerikanske skuespilleren John Wayne ha fylt 100 år. Han er kjent fra mange westernfilmer der han oftest spilte rolle som barsk mann. Den eneste filmen jeg husker å ha sett med ham, var The Green Berets. Filmen handlet om Vietnamkrigen (den eneste filmen om denne krigen innspilt mens krigen pågikk), og John Wayne, som både var regissør og spilte hovedrollen, tok parti for krigen. Dette medførte store protester mot filmen, særlig fra venstresiden i politikken, og den ble ikke satt opp i Oslo. Så jeg benyttet sjansen til å se den i Paris, der den gikk da jeg besøkte byen i 1969. Uten alle protestene ville jeg neppe kjøpt billett.

John Wayne hadde altså meninger, og ga uttrykk for dem. Etter hvert fikk han også en status som gjorde at man måtte ta hensyn til hans synspunkter. I spalten Det hendte (flere aviser) sto det på John Waynes 100-årsdag: Da manus til hans aller siste film (“The Shootist”, 1976) krevde at han skulle skyte ned en fiende bakfra, nektet westernlegenden plent. Wayne sa: “Jeg har lagd 250 filmer uten å skyte en mann i ryggen. Skriv det om.”

oooOOOooo

AF-4: Heia Norge: Fotballspilleren Ada Stolsmo Hegerberg er kåret av BBC til årets kvinnelige fotballspiller for 2017. Så god er hun at hun så godt som alene vant finalen i Mesterligaen, hvis man skal tro NRK-sporten.

Det fremgår av mer edruelige meldinger at Hegerberg ble byttet ut etter en time, og at kampen endte 0-0 ved ordinær tid og ble avgjort ved straffespark-konkurranse.

oooOOOooo

AF-5: Digital porto: Posten eksperimenterer med digital porto, som innebærer at man skal kunne sende post fra sin egen postkasse. Når portoen er betalt over nettet, tar postmannen (ifølge NRK er det bare menn som bringer post) med seg forsendelsen når posten blir levert. Dette skal kunne være i virksomhet over hele landet allerede fra kommende årsskifte, men det er nokså begrenset hva sendingene kan inneholde, ifølge Postens pressesjef John Eckhoff:


___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.