Alternative fakta 51/19

___________________________________________________________________________

Klikk på bildet for stor utgave.

AF1 – Ikke vis denne til barna 1: Både verden og julenissen lever i en farlig tid.

.

.

.

.

.

oooOOOooo

Klikk på tegningen for å se den i stor utgave.

AF2 – Ikke vis denne til barna 2: Det kan se ut som coca-cola-julenissen har tatt etter sin (?) president i språkbruken.

.

.

.

.

.

oooOOOooo

.

AF3 – Ikke fortell denne til barna: Den fire år gamle datteren hos pelsdyrbonden var helt utrøstelig 1. juledags morgen. Hun gråt og gråt, og lekene hun hadde fått i presang på julekvelden, var helt uten interesse. Etter mye om og men dro hun til slutt moren med opp i annen etasje, åpnet kottet i gangen og pekte på julenissedrakten som lå i en bylt på gulvet: “Det er noen som har flådd julenissen!”

.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å se radio- og TV-programmet fra julaften 1969.

AF4 – Vis dette til barna: Julaften har etter hvert visse tradisjoner når det gjelder TV-program, har jeg forstått. For femti år siden var dagens tradisjoner ennå ikke etablert. Men radioens tradisjon med å høre kirkeklokker landet rundt ringe julen inn, husker jeg fra oppveksten. Siste A-magasin før jul i 1969 inneholdt bl. a. julens radio- og TV-sendinger, som for NRKs del var ett radioprogram og ett TV-program. I tillegg kunne folk på Østlandet ta inn svensk TV, som også hadde bare én kanal, men der var noen av programmene til gjengjeld i farger.

oooOOOooo

AF5 – Julehysteri i NRK: Det er tydelig at NRK har fått konkurranse. Hva kan ellers være forklaringen på at statskanalen allerede fredag 13. desember sendte egenreklame for sendingen ti dager senere, på lille julaften? Og  hva er poenget med damen i midten?

oooOOOooo

Klilkk på bildet for å lese om alt du tar med inn i huset sammen med juletreet.

AF6 – Juletre: Det er 35 år siden jeg hadde juletre i huset, og det var første og siste gang. Jeg tror treet har det best ute i skogen, i likhet med alle de som bor i treet.

.

oooOOOooo

AF7 – Før vinmonopolet: De siste par årene har Vinmonopolet holdt åpent på julaften (og de andre “aftenene” også). Likevel har de langt igjen til det tilbudet man kunne finne hos vinforhandlere i 1905.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å se seddelen i leselig størrelse. NB! Ikke skriv ut seddelen for å bruke den, utløpsdatoen var 5. desember 1918.

AF8 – Medisin: Det var brennevins-forbud i Norge fra 1916 til 1927. Det medførte utfordringer for de som ønsket en dram til den fete julematen. Redningen var å ha en forståelsesfull lege, som kunne skrive ut resept på sykebrennevin. Det må ha vært stort behov for slike resepter, ettersom de ble trykt opp slik at det bare var å fylle ut nødvendige “pasient”- og utstederopplysninger.

oooOOOooo

.

AF9 – Airpods: Det er lenge siden jeg sluttet på folkeskolen, så jeg er ikke i målgruppen for advarselen fra Fagerborg skole i Oslo mot å ta med Airpods på skolen. Det er bra, for jeg aner ikke hva Airpods er. Eller er det en person, siden det skrives med stor bokstav?

(Innlegget ble påbegynt 19.12.2019 og fullført 20.12.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no