Alternative fakta 46/19

___________________________________________________________________________

Innkjøpt 15. november 2019

AF1 – Julehysteri: Esken til høyre er kjøpt i dag, 15. november. Klikk på esken for å høre hva jeg hørte i bilens FM-radio da jeg var på vei hjem fra handelen.

 

oooOOOooo

Klikk på bildet for å lese Karine Haalands innlegg i Document.

AF2 – Julebord: Det går mot julebordsesong, og som et resultat av kommunevalget har Oslo kommunes politiske ledelse, trolig med Miljøpartiet de gale (MDG) i spissen, bestemt at julebordet i år skal være kjøttfritt. De som ikke vil ha vegetarmat, må si fra på forhånd, ifølge Nettavisen. Jeg går ut fra at øl og vin  (hvis slikt inngår i et kommunalt julebord) skal være alkoholfri. Julebordet skal vel også være julefritt, siden det foregår i slutten av november,  Karine Haaland har kommentert de kjøttfrie julebordene (det er flere enn Oslo kommune) med et innlegg i Document.

oooOOOooo

AF3 – TV-reklame: Enten NRK eller Meteorologisk institutt har sett nødvendigheten av ekstrainntekter, og har derfor innført reklame i sendingene.

oooOOOooo

Klikk på teksten for å lese – og synge?

AF4 – Sandvika-regulering: “ByLab Sandvika” har denne uken holdt sine arrangementer i en tidligere skobutikk i Sandvika. Hva som har kommet ut av det, blir muligens avklart i løpet av en timelang “Fredagskaffe” i skobutikken i dag. For hundre år siden kom folkemeningen til syne bl. a. i form av en sang. Hvis noen kan finne ut hvilken melodi teksten er skrevet til, skal jeg vurdere å fremføre den ved en festlig anledning eller her i bloggen.

.

.

.

.

.

.

.

oooOOOooo

AF5 – Lite variasjon: Nylig deltok jeg i en “D’e-no’-me”-seanse. Jeg er litt usikker på hva som egentlig var poenget med forestillingen, men kunne i hvert fall konstatere at uttrykket “D’e no’ me’..” (Det er noe med ..) ble brukt femti ganger i løpet av de atten minuttene den varte. Av hensyn til både artisten og bloggens lesere skal jeg nøye meg med å gjengi bildet av lydfilen, der de femti forekomstene av uttrykket er markert.

oooOOOooo

AF6 – El- og vedfyring: Vinterkulden kom tidlig i år (merk deg det, Greta Thunberg!), og vinter er det hvert år. Så også i 1969, da det lå an til strømrasjonering, og Bærum e-verks direktør William Straube håpet at man fra nyttår kunne få kjøpe suppleringsstrøm fra Vestlandet, “slik at vi skal klare oss”. Femti år tidligere var det vedfyring som gjaldt, og Munchs pensionatskole rett oppi veien her averterte etter “Blandingsved, Birkeved”.

         
Klikk på overskriften om strømsparing for å lese Aftenpostens tekst.

oooOOOooo

Klikk på blldet for å lese Aftenpostens tekst om hestemangel i 1969.

AF7 – Transportmidler: For femti år siden var statskonsulent for hest, Arve Rolstad, bekymret for situasjonen hvis det skulle bryte ut en ny verdenskonflikt. Ut fra hans fagområde var det antallet hester som bekymret ham. Allerede en uke etter at dette sto på trykk i Aftenposten, hadde A-magasinet en artikkel om norsk elbil-produksjon med spørsmålet “kortslutning eller visjon?”.

.

.

.

.

oooOOOooo

AF8 – Stilling ledig: Dette med kjønnsnøytrale yrkesbetegnelser er noe nymotens tull. I 1919 var saken grei, man søkte etter “baatmand” og “telefonistinder“. Ikke bare det, til stillingen som båtmann ville man prioritere en gift mann som kan forestå restauranten, noe som vel betyr at fruen skulle gjøre det. Telefonistinnene kunne påregne “bekvemmelighet med indlagt elektrisk lys”. Ikke dårlig i 1919!

 

oooOOOooo

AF9 – Flyplass: Det tok liltt lenger tid enn Aftenposten antydet med den Gardermo-instillingen avisen mente kunne være klar ved årsskiftet 1969/70. Men allerede i 1998 sto flyplassen klar!

(Innlegget ble påbegynt 14.11.2019 og fullført 15.11.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no