Alternative fakta 44/19

___________________________________________________________________________

Hos Gilde varer julen til 3. november i år.

AF1 – Julemat: Det er bare 53 dager til jul, så julematen er allerede på plass i butikkenes kjøledisker. Men i Gildes salgsavdeling sitter en eller annen som ikke helt har skjønt dette med julemat. Hvordan kan man elllers forklare at Gildes juletallerken har siste forbruksdato 3. november, altså om to dager?

oooOOOooo

Sandvika storsenter tror kundene er engelskspråklige. Beklager gjenskinnet i glasset over plakaten.

AF2 – Jålespråk: Sandvika storsenter utmerker seg stadig med reklameplakater som henvender seg til det store flertallet av kundene som har engelsk som morsmål. Hva plakaten til høyre handler om, har jeg ingen anelse om.

,

,

,

,

,

.

oooOOOooo

Veiledning på “norsk” fra Google.

AF3 – Auto-oversettelse: Mens den norske handelsstanden har skjønt at det er engelsk som gjelder overfor kundene, driver Google på med sitt og prøver å oversette til norsk. Da er det i og for seg greit å kunne litt engelsk, som f. eks. når man får beskjed om at passordet må inneholde et brev.

.

.

.

.

.

oooOOOooo

AF4 – Norsktalende servitør: Det var lettere for femti år siden. Da kunne man snakke norsk med servitøren selv i så fjerne strøk som Kanariøyene – i hvert fall ifølge reisebyrået. Nå er det nødvendig å kunne engelsk for å bestille mat på spisesteder i Norge.

oooOOOooo

AF5 – Merkelig navn: Skiltet til høyre står over inngangsdøren til en restaurant i Oslo. Navnet er neppe en forkortelse. Mest sannsynlig er det to ord, siden det ikke står bindestrek. Og da kan folk som fyller sin dagligtale med engelsk  (det gjelder svært mange nordmenn og potensielle gjester i restauranten) lett misforstå og tro at dette er et tospråklig offentlig toalett med skilt skrevet i lydskrift.

oooOOOooo

Aftenposten 26. oktober 2019. Klikk på bildet for å lese artikkelen.

AF6 – Kongekonkubine: I august fortalte jeg om Sineenat Wongvajirapakdi, som var utnevnt til offisiell elskerinne for kong Maha Vajiralongkorn av Thailand. Det er nå slutt, melder Aftenposten. Jeg er glad kong Harald bare holder seg med offisiell dronning!

.

.

oooOOOooo

Kjønnsdiskriminering i museenes samlinger.

AF7 – Kjønnsdiskriminering: Etter at kvinner i Saudi-Arabia har fått lov til å ta sertifikat, presser nå kravet om likestilling seg frem på nye områder. I Natural History Museum i London har fem forskere ledet av Dr. Natalie Cooper gjort den rystende oppdagelse at det er skjevfordeling av kjønn i samlingene – hunnkjønn er underrepresentert. Hanne Tolg i Document har fortalt om dette i en artikkel jeg tror hun har hatt stor fornøyelse av å skrive.

oooOOOooo

Gammeldags sjekketriks.

AF8 – Kvinne-erobring: Aftenposten gjengir en NTB-melding om at flere jenter trekkes til idretten. Dit er vi altså på vei, noen tusen år etter at hulemennene med klubbe i hånd trakk sine kvinne-erobringer etter seg.

.

.

.

oooOOOooo

AF9 – Seriekopling: 22. november, om knappe tre uker, ankommer årets Beaujolais nouveau. Om denne rødvinen også leveres i treliters kartong, vet jeg ikke. Men her er i hvert fall en ide for de som gjerne nyter rødvin i romslige mengder nå i den mørke årstid:

(Innlegget ble påbegynt 30.10.2019 og fullført 30.10.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no