Alternative fakta 41/19

___________________________________________________________________________

En tredjedels gammel Aftenposten-side om bompenger i 1969.

AF1 – Bompenger: Bompengediskusjon er ikke noe nytt. Allerede for femti år siden, et par tiår før ordet “bomring” var gjengs, sto et innlegg i Aftenposten av byråsjef E. Wister med tittelen Bompenger og loven. Det fylte omtrent 1/3 av en av Aftenpostens sider, som var dobbelt så store som i dag. Den som er interessert, kan klikke på bildet til høyre og lese.

.

.

.

.

oooOOOooo

Annonse i Aftenposten 11. oktober 1919

AF2 – Elbil: For hundre år siden var el-biler også i vinden, selv om ingen på den tiden så noen fare for varmere klima på grunn av CO2-utslipp. Forhandleren, Kolberg Caspary, gikk senere over til å selge biler drevet med fossilt brennstoff. I 1970 sluttet firmaet å selge biler, og selger nå verktøy og reservedeler til bilbransjen.

.

.

.

.

oooOOOooo

Klikk på bildet for å se Edwardian Farm på YouTube.

AF3 – Gamle dager: For den som er interessert i historie, kan jeg på det varmeste anbefale BBC-serien Edwardian Farm, som er tilgjengelig på YouTube. Vi følger de samme tre museumsfolkene som i den forutgående serien Victorian Farm. Gjennom et helt år lever de på og driver et gårdsbruk i Cornwall på samme måte som på begynnelsen av 1900-tallet. Blir tolv deler for mye, gir februar-episoden en beskrivelse av livet på gården i løpet av en dag.

oooOOOooo

A-magasinet 11. oktober 1969. Klikk på bildet for å lese teksten.

AF4 – Spådom: I A-magasinet for femti år siden så man for seg hvordan hovedstaden ville se ut litt over ti år frem i tiden, rundt 1980. Som Storm P. har sagt: “Det er vanskelig å spå, særlig om fremtiden”.

.

.

.

.

.

.

oooOOOooo

AF5 – Svalbard-valg: Det var lokalvalg på Svalbard mandag denne uken. De er heldige som avholder valget så lenge etter fastlands-Norge, for da blir det mulig å drive lokal valgkamp. Kanskje det er grunnen til at de politikerne som ble intervjuet, var så avslappet og samarbeidsorienterte. Og det er felles valgvake for alle partiene!

oooOOOooo

Klikk på bildet for å lese Asker og Bærums Budstikke fra 11. oktober 1919. Hele avisen var viet kommunevalget 13. oktober.

AF6 – Kommunevalg: I oktober for hundre år siden hadde landets valgfunksjonærer nok å gjøre. 4. oktober var det folkeavstemning om brennevinsforbud (omtalt i forrige Alternative fakta). Uken etter var det kommunevalg. I den anledning kom Asker og Bærums Budstikke ut med lørdagsavis som i sin helhet var viet valget den kommende mandag. Hele forsiden var fylt av et foredrag av frk. Anne Holck: Om kvindernes deltagelse i kommunevalget 1919. Ellers ser det ut til å være debattinlegg fra de fleste partier.

.

.

.

.

oooOOOooo

Aftenposten 5. oktober 2019

AF7 – Ny sport: Vedlegges uten kommentar.

.

.

.

oooOOOooo

AF8 – Stågate: Den tidligere gågaten i Sandvika har i noen år nå vært et slags gatetun. Der er det ikke tilrådelig å kjøre raskere enn ca. 20 km/t. Fotgjengere kan man aldri stole på. Men bilister som lever fullstendig i sin egen verden, er en prøvelse. På filmklippet nedenfor, fra mitt bilkamera, har jeg kuttet ut lyden av hensyn til sarte lesere.

(Innlegget ble påbegynt 10.10.2019 og fullført 10.10.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no