Alternative fakta 29/20

___________________________________________________________________________

AF 1: Nummereringsrot. De som følger med på nummereringen av denne bloggen, har kanskje blitt forvirret. I så fall kan det ha vært med god grunn. Årets utgave nummer 27 ble av uforklarlige årsaker oppført som nr. 26, i likhet med den foregående utgaven. Dette er nå rettet.

֍֎֎

Aftenposten 24. juli 1970. Klikk for å lese

AF 2: Bensinpris. I forrige Alternative fakta  lengtet jeg, som påstått bolighai, tilbake til 1970, da det var utleiers marked når det gjaldt boliger. Også som bileier kunne det være grunn til å lengte tilbake.  For femti år siden var en prisøkning for bensin på kr 0,01 pr. liter nok til en tospaltet overskrift i Aftenposten. Jeg har prøvd å finne ut – for sammenlikningens skyld – hva en liter melk kostet i 1970, men måtte gi opp. Men en liter superbensin kostet, ifølge Aftenposten, kr 1,31, Ifølge kalkulatoren på Statistisk Sentralbyrås nettside om konsumprisindeksen tilsvarer det i dag kr 11,47. Men min bil går på diesel, ikke bensin …

֍֎֎

Aftenposten 24. juli 1920.

AF 3: Ladestasjon. Elektrisk drevne biler er ikke noe nytt. Det er heller ikke rekkeviddeangst. For hundre år siden kunne Oslo-folk få ladet sin  “elektriske bil” hos AS Elektrobil. Firmaet foretok samtidig “vandpaafyldning” – hva brukte el-bilen vann til?

.

.

.

֍֎֎

Aftenposten 24. juli 1920.

AF 4: Bildekk. I dag stilles det krav til mønsterdybde m.m. for bildekk. I bilens barndom var det viktigere at bilens “fottøy” var solid. Dekkene var også da av gummi, men et av merkene i salg hadde navn etter hestens fottøy, kanskje opprinnelig laget av en frustrert hesteskoprodusent som så nye muligheter?

.

.

.

֍֎֎

Aftenposten 24, juli 1970.

AF 5: Veitunneler. Horse shoe bildekk (se AF 5 ovenfor) var trolig gått ut av produksjon da NAFs veirapport sto på trykk i Aftenposten for femti år siden. Stort sett bra veier, men jeg merker meg at tunnelene på  strekningen Haukeligrend – Røldal – Steinaberg – Haugesund kan være sperret et par timer om dagen – grunnet lufting.

 

֍֎֎

AF 6: Isbjørn. Global temperaturstigning påstås å være et problem. Document skrev nylig kritisk om dette. Documentoppslaget tas med fordi jeg leste det like etter å ha sett innslaget nedenfor i NRKs Dagsrevyen.

֍֎֎

Dagsavisen 4. juli 2020. Klikk for å lese.

AF 7: Alderdom. I Dagsavisens faste spalte Navn i nyhetene uttaler den for meg ukjente TV-profilen (Dagsavisens betegnelse) Marte Bratberg (30): “Nå begynner jeg å bli gammel.Livet er litt mer seriøst. Man har lån og en tikkende biologisk klokke. Det er så urettferdig, det der!” Bare vent, du, Marte! Og mens du venter, kan du jo lese dagens blogginnlegg Aldersdiskriminering.

֍֎֎

Et sett med ti klistremerker som bildet ovenfor koster kr 279,-. Noen lever godt av corona-krisen!

AF 8: Sprit. Det måtte jo skje! Etter at Vinmonopolet i flere uker har delt ut gratis sprit ved døren, har en oppfinnsom trønder funnet ut at spriten kan brukes på annen måte enn i hånden. Saken er omtalt i flere medier, bl.a. i Resett, der overskriften er “Trønder drakk seg full på antibac“. Under forbudstiden (1916-1927) drakk man bl.a. hårvann …

.

.

֍֎֎

Aftenposten 24. juli 1920.

AF 8: Leskedrikk. Koren & Geddes Citron- og appelsinsyrup var lovlig vare også under forbudstiden. Jeg ser da bort fra hva geskjeftige kommunepolitikere kan ha funnet på (en vestlandskommune nedla visst på 1950- eller 1960-tallet forbud mot salg av enkelte typer mineralvann fordi de mest ble brukt som blandevann …). Lurer på om produktet egner seg til en variant av min hjemmelagede Solo (oppskrift sendes på oppfordring).

 

֍֎֎

AF 8: Varsel. I dag er det bare 153 dager til julaften!

(Innlegget ble påbegynt 24.07.2020 og fullført 24.07.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no