Alternative fakta 12/19

___________________________________________________________________________

AF1 – Skole-rim: Innlegget i Aftenposten fra tre elever på Brannfjell skole er omtalt i innlegget Det svake kjønn?. Emnet her under Alternative fakta er parolen deres i demonstrasjonstoget  8. mars. Hvis parolen er ment som et rim, er det mulig at elevenes norsklærer bør prøve med litt veiledning, for når første linje ender på -ole, venter jeg at siste linje også skal gjøre det. Men kanskje er parolen skrevet med tanke på eventuelle kinesiske tilskuere, de uttaler som kjent R-lyden som L-lyd.

oooOOOooo

Sitatet i teksten er ikke å finne i Maos lille røde bok.

AF2 – Mao-sitat: Siste setning i notisen ovenfor fikk meg til å tenke på et intervju som skal ha blitt gjort med formann Mao den gang han ledet Kina. Intervjueren ville presse Mao litt på demokrati i Kina, og følgende replikkveksling fant sted (gjengitt på engelsk fordi poenget er uoversettelig):
Intervjuer: When did you have your last election?
Formann Mao: Eigth fifteen this molning”

oooOOOooo

AF3 – Interiørarkitektur: Aftenpostens lørdagstillegg Bolig er for de spesielt interesserte, og jeg er ikke blant dem. Men sist lørdag hadde forsiden av tillegget en ingress om noen som skulle finne plass til en “lounge”, og da våknet språknerden i meg. Hvorfor dette engelske ordet? Om opphavet er Aftenpostens Kjersti Edvartsen eller Trond Lien og Martin Brunner som bor i leiligheten, vet jeg ikke, men jeg synes det er språklig jåleri. Hva lounge betyr, fant jeg i Store Norske Leksikon, og forklaringen der kan også tyde på at man burde valgt en annen betegnelse.

Klikk på bildet for å lese om de to som skulle finne plass til en lounge (omtalt fire ganger i teksten, og innringet med rødt).

oooOOOooo

AF4 – Uventet svar: Tirsdag til uken er det fem år siden daværende europaminister Vidar Helgesen svarte på spørsmål i Stortingets spørretime fra SVs sjarmtroll Karin Andersen. Det er verdt et gjensyn, hentet fra Stortingets nettsider:

oooOOOooo

AF5 – Snart valg: Som kjent er det presidentvalg i USA om bare ett og et halvt år. Med så kort tid igjen, er det naturlig at Aftenposten, i et oppslag over to helsider pluss en tredjedel av forsiden, presenterer den ene av kandidatene for Demokratene. Jeg følger spent med på oppfølgingen frem til nominasjonsvalgkampen begynner om et knapt år.

(Innlegget ble påbegynt 22.03.2019 og fullført 22.03.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no