Alternative fakta 11/20

___________________________________________________________________________

Denne delen av bloggen inneholder notiser som fleiper med corona-viruset, slik den har gjort tidligere og kommer til å gjøre i fremtiden. Se på det som en form for galgenhumor, og følg anbefalingene fra helsemyndighetene:

___________________________________________________________________________

AF 1 – Corona 1: I forrige Alternative fakta gjorde jeg litt narr av troen på at bruk av skarpskyttere og bazooka kan motvirke spredningen av corona-viruset. Det burde jeg ikke gjort, for nå har både Dagsavisen og Aftenposten hatt tegninger av viruset i tilknytning til politiske kommentarer. De to avistegnerne Marvin Halleraker og Siri Dokken har sikkert solid bakgrunn for å vise at viruset er så stort at det egner seg som mål for skytevåpen.

         
Både Siri Dokken i Dagsavisen (t.v.) og Marvin Halleraker i Aftenposten (t.h.) har tegnet corona-viruset i riktig størrelse – i hvert fall når det gjelder den plassen det tar i mediene. 

oooOOOooo

Villa Langset følger opp tradisjonen fra Villa Fredheim lenger opp i veien, der Munchs pensjonatskole holdt til fra 1912 til 1945.

AF 2 – Corona 2: Her på bruket er ingen, så vidt vi vet, smittet av corona-viruset. Men de ni som bor her og de to gjestene som har vært her noen dager, er merkbart berørt av “unntakstilstanden” som regjeringen innførte i går:

  • De tre skolebarna har hjemmeskole.
  • De to som arbeider i barnehage har midlertidig mistet sin arbeidsplass.
  • Én beboer og hans far som kom på besøk tidligere i uken, er på reise til utlandet, og må i karantene når de kommer hjem. Om resten av den husholdningen også må i karantene, har vi litt tid til å finne ut av.
  • Bloggeren selv er i risikogruppen (eldre enn 65) og må holde litt avstand til mulige smittekilder på bruket. Men som den eneste her har jeg både lærerutdanning og erfaring fra skoleverket, og kan dermed kalle meg rektor for hjemmeskolen …

oooOOOooo

Klikk på blldet for å lese Are Møster Ottesens kommentar.

AF 3 – Corona 3: I sin kommentar Tusen takk, korona i Aftenposten sist lørdag uttrykker Are Møster Ottesen en dypfølt takk på vegne av nasjonen for dette velsignede viruset. Han mener det passer oss nordmenn godt, og har bl. a. disse undertitlene: Vi hater å klemme. Vi vil helst være hjemme. Vi elsker å hamstre. Vi er født mistroiske. Vi driter i naboen. Vi gir faen i resten av verden.

oooOOOooo

President Donald Trump, det stabile geniet, gjemmer seg beskjedent under den røde skyggeluen og viser frem tegning av et corona-virus. Klikk på bildet for å lese hva BBC skriver om seansen.

AF 4 – Corona 4: I Sambandsstatene har president Trump forbudt innreise til USA fra – så vidt jeg forstår – Schengen-området, dvs. EU pluss bl. a. Norge. Forbudet gjelder ikke Storbritannia. Hensikten er, ifølge det stabile geniet som for tiden besitter presidentembetet i USA, å stanse “this foreign virus” for å hindre “new cases from entering our shores” – han kan få sagt det, den gutten!

oooOOOooo

AF 5 – Corona 5: I forbindelse med “unntakstilstanden” er utesteder, alle kulturarrangementer og all sport avlyst. Det siste er greit nok for meg, men andre savner det kanskje. For de som trenger noe å fylle tiden med, anbefaler jeg selvsagt først og fremst de mange hundre innleggene i denne bloggen (prøv den gule knappen øverst til høyre på denne siden). Ellers kan jeg anbefale to BBC-programmer som har en viss tilknytning til corona-pandemien.

Dagens utgave av Business Daily på BBC World handlet om hvordan viruset kan ha oppstått, og om arbeidet for å utvikle en vaksine.

Podcasten Witness History, et daglig historiegløtt på ti minutter,  har denne uken handlet om tidligere virusutbrudd:
The ‘Spanish’ flu
The Ebola virus
The polio vaccine
The SARS epidemic
Marburg virus
– The “I Love You” computer virus (kommer mandag 16.03, lenke blir __lagt til her når programmet foreligger)

oooOOOooo

Bomringer sprer seg litt på samme måte som virus.

AF 6 – Bompengevirus: Noen husker kanskje at det før corona-viruset eksisterte, var en viss uenighet her til lands om bompenger. En film om denne uenigheten er visst nå i emning. Før den eventuelt kommer til en kino nær deg, kan jeg anbefale blogginnlegget Et mulig tiltak for å bli kvitt nye bomstasjoner fra august 2018. Men fortsatt tør vel ingen å følge oppskriften …

.

.

oooOOOooo

Aftenpostens lørdagsbilag “Bolig” har en ny betegnelse på det vi tidligere bare kalte “hytte”.

AF 7 – Designerhytte: Hovedoppslaget i Aftenpostens bilag Bolig sist lørdag har tittelen Ny designerhytte uten strøm, vann og avløp eller bare “hytte”, som vi sa tidligere. Far kjøpte en slik på slutten av 1960-tallet. Den hadde omtrent samme utrustning som Aftenposten lister opp, bortsett fra solcellepanel, som ennå ikke var tilgjengelig for menigmann. Men far skaffet 12-volts el-anlegg med vanlig oppfinnsomhet. De ca. 30 meterne mellom hytta og veien ble ryddet slik at bilen kunne parkeres helt inntil hytteveggen. Der plasserte far to startkabler koplet til hyttas 12-voltsanlegg. Ved ankomst ble kablene koblet til bilbatteriet, og dermed var det strøm til leselamper og reise-TV. Hvis oppholdet på hytta varte noen dager, ble batteriet ladet ved å kjøre en handletur til Gulsvik.

oooOOOooo

AF 8 – Kims lek: Kims lek var noe vi drev med da jeg var ulvunge (småspeider heter det i dag). Den går ut på at man skal huske flest mulig av et antall gjenstander etter å ha sett på dem i kort tid. For et par uker siden fikk jeg praktisert ferdighetene i Kims lek igjen. Jeg hadde glemt handlelisten på den ukentlige butikkrunden, og måtte ty til hukommelsen. Det holdt! Av 15 ting på den handlelisten jeg hadde lagt igjen hjemme, fikk jeg med meg 14. Og uken etter kompenserte jeg for den ene forglemmelsen ved å ta med noe jeg hadde glemt å skrive opp …

oooOOOooo

 

AF 9 – Barnesåpe: Lano-ungen (til venstre over) er visst fortsatt et begrep når det gjelder barnesåpe. Det må være vedkommendes olde- eller tippoldemor(?) som opptrer i såpeannonsen (til høyre over) fra Lilleborg. Den sto i Aftenposten for akkurat hundre år siden.

oooOOOooo

Asker og Bærums Budstikke 16. mars 1920. Klikk på teksten for å se den i leselig størrelse.

AF 10 – Reguleringsplaner: I dag strides det om Lakseberget-reguleringen. For hundre år siden sto striden om regulering av Sandvika sentrum. Sandvika Vel vedtok på sitt årsmøte i 1920 en resolusjon mot reguleringsplanene, som bl. a. omfattet en vei fra stasjonen og i rett linje ned til Sandviksbukta (denne veien blir kanskje virkelighet med de planene som nå foreligger for Sandvika). Ellers medførte planene og resolusjonen en krass meningsutveksling i Budstikka mellom herrene O. J. Raanaas, som da eide bruket her, og H. Wedén på naboeiendommen. Disputten ble innledet med det anonyme innlegg til høyre, som sto i Budstikka samme dag som reportasjen om årsmøtet.

oooOOOooo

AF 11 – Tannbørstekvinner: For femti år siden sto annonsen til høyre i Aftenposten. Tilsynelatende er den innrykket av “Aksjon Tannbørste”, men ser man nøye etter, står børstefabrikant Jordans logo over bildet av en tannbørste. Kanskje ante noen allerede da at annonsen ikke var helt politisk korrekt, og holdt navnet litt skjult. Jordan var sikkert markedsleder også da, og ville uansett tjene på økt salg av tannbørster.

(Innlegget ble påbegynt 12.03.2020 og fullført 13.03.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

<.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no