Alternative fakta 10/20

___________________________________________________________________________

Resett 22. januar 2020. Klikk på bildet for å lese.

AF1 – Kjønnspress 1: Av en eller annen grunn kommer det på denne tiden av året en følelse av – ja, nesten en tvangstanke om – at jeg må skrive om damer. Siden det er noe som har gjentatt seg siden jeg begynte med denne bloggen, trøster jeg meg med at det neppe er et utslag av coronavirus.
Erling Marthinsen i Resett stiller et klokt spørsmål: Er kvinner en trussel mot ytringsfriheten ved universitetene? Blogglesere med erfaring svarer med et sukk: “Ikke bare der.”

oooOOOooo

AF2 – Kjønnspress 2: Av en eller annen grunn kommer det på denne tiden av året en følelse av – ja, nesten en tvangstanke om – at jeg må skrive om damer. Siden det er noe som har gjentatt seg siden jeg begynte med denne bloggen, trøster jeg meg med at det neppe er et utslag av koronavirus.
Erling Marthinsen ser ut til å være plaget av de samme tvangstanker som jeg. I fjor hadde han med det utgangspunktet damebaserte innlegg i Resett både 7. mars og 8. mars. Klikk på bildene nedenfor for å lese.

 

oooOOOooo

AF3 – Kjønnsorganisasjon: Det er visst noe som heter “den internasjonale kvinnedagen”. Den internasjonale mannsdagen finnes i hvert fall, og når noen har gratulert meg med den – på riktig dato! – skal jeg vurdere å skrive om kvinnedagen. Inntil videre anbefaler jeg  Erling Marthinsens kommentar Hvem bryr seg om gutteklubben grei? i Resett.

oooOOOooo

AF4 – Arbeidsdeling: For femti år siden var det lettere. Kjønnsrollene var vel etablert og ikke særlig mye diskutert, og avisene var fulle av annonser for ledige stillinger  som var fordelt mellom kjønnene allerede på annonsestadiet. Klikk på overskriftene nedenfor og se hva man hadde å velge i.

 

oooOOOooo

Asker og Bærums Budstikke 6. mars 1970. Klikk for å lese.

AF5 – Automatsentral: Telegrafverket åpnet Slemmestad automatsentral for femti år siden. Prøv å forklare en femtenåring hva en automatsentral var, eller hva det betyr at abonnentene bør “støpsle inn de nye apparatene”.

.

.

.

.

oooOOOooo

AF6 – Corona-vern: Dette århundrets asiasyke er her, og det tas drastiske virkemidler i bruk for å stanse coronaviruset. Skarpskyttere, f. eks. som skal skyte ned viruset så snart det viser seg. Eller kraftigere våpen som bazooka (rørformet våpen som skyter ut panserverngranater), hvor nå finans-, ikke forsvars-minister Jan Tore Sanner skal få tak i det. Det er ikke rart at Dagsavisen på lederplass skriver om virusangrepet under overskriften Vi må beholde roen. I lederartikkelen blir helseminister Bent Høie omtalt rosende (av Dagsavisen, ex Arbeiderbladet!), og da er vi stilmessig tilbake til Einar Gerhardsens samlingsregjering etter frigjøringen i 1945.

oooOOOooo

Resett 2. mars 2020. Klikk på bildet for å lese.

AF7 – USA-corona: I forrige uke fastslo jeg at coronaviruset ikke utgjør noen fare i USA, og refererte til en twittermelding fra landets president. Det oppslaget her i bloggen kan være bakgrunnen for meningsytringen i Resett fra Else Berit Kristiansen, med tittelen Falsk nyhet om Trumps holdning til coronaviruset spres verden rundt, også i Norge (det siste sikter trolig til denne bloggen). Men resten av notisen forrige uke står fast: President Trump er det mest stabile geniet som er blitt frikjent i en riksrettssak i USA.

oooOOOooo

AF8 – Klima-corona: Kan corona-viruset være kinesiske myndigheters svar på klimautfordringen (eller heter det klimaproblemet?)? Dagsavisen slår stort opp at corona-viruset har effekt på miljøet. Dette må være godt nytt for Greta Thunberg. Endelig klimatiltak som virker!

.

oooOOOooo

AF9 – Skuddårsmatematikk: “Aftenpostens Quiz-master har 3 NM-gull i lagquiz og er en av stifterne av Norges Quizforbund,” står det om Christian Haugen-Flermoe ved siden av avisens store lørdagsquiz. Svaret på spørsmål 3 under “Skuddår” kan tyde på at enkel matematikk ikke inngår i NM i lagquiz. For alle de fire årstallene i spørsmålet er delelige med 4, men ikke med 400. Forøvrig er alle tall delelige med 4 hvis man godtar at svaret ikke er et heltall. Klikk på quizen for å se den og svarene i leselig størrelse.

(Innlegget ble påbegynt 05.03.2020 og fullført 06.03.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no