Alle feirer årets lengste dag

Klikk på illustrasjonen for å lese hva Wikipedia skriver om solverv.

I dag er det sommersolverv og årets lengste dag. Astronomisk sett varer den i Oslo fra soloppgang kl. 03.54 til solnedgang kl. 22.44, i alt 18 timer og 50 minutter. Dagene før og etter både sommer- og vintersolverv er endringen i daglengden så liten at det ser ut som om solens maks-høyde på himmelen ikke forandrer seg. Det har selvsagt blitt lagt merke til av folk, særlig i tidligere tider da dagliglivet var styrt av naturen på en helt annen måte enn i dag. Det er derfor ikke så rart at svært mange religioner knytter seg til en slik årlig astronomisk hendelse.

Nicolai Astrup: St. Hansbål ved Jølstravatnet.

Etter hvert som kristendommen ble innført i Europa, knyttet kirken sine helgenfeiringer til solens gang. Jesu fødsel ble vedtatt (!) lagt til 25. desember, ikke langt fra vintersolverv 21. desember. Kelternes vårfest ostara er bakgrunn for den engelske betegnelsen easter om påske. De feiret også høstfesten mabon, som foregikk ved høstjevndøgn 21. september,  i dag bedre kjent som Mattismesse om høsten. Og Døperen Johannes ble vedtatt født et halvt år før Jesus, slik at vi feirer sankthans 23. juni. Da har det sikkert også vært markering i det gamle norrøne samfunnet av at solen “snur”. Men feiringen, midtsommerblot, skjedde først fire uker senere, opprinnelig på 20. juli, senere henlagt til 14. juli.

Til og med en ikke-religiøs livssynsorganisasjon feirer seg selv knyttet til solens gang. 21. juni markerer human-etikere i mange land verdens humanistdag. I Norge foregår visst eventuell feiring etter lokale initiativ, for på Human-etisk forbunds nettsider er dagen i skrivende stund ikke nevnt, og bare to fylkeslag har arrangementer 21. juni, da under navnet “Solsnu”.

I et gjesteinnlegg her i bloggen ved vårjevndøgn i fjor gjorde Hans Lindemann rede for astronomien knyttet til jevndøgn o.l. Hans var  en ivrig amatørastronom, og fortalte en gang med begeistring at på hans 100-årsdag ville det være fullmåne. Dessverre døde Hans nylig, og får ikke oppleve fullmånen i desember 2022, i hvert fall ikke fra  Bratås. Han vil bli savnet.

(Innlegget ble påbegynt 19.06.2019 og fullført 19.06.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no