1. mai uten flagg

Det er 1. mai og flaggdag i dag, men det flagges ikke her på Langset. Det faller meg ikke naturlig, siden jeg føler at jeg derved støtter en politisk bevegelse jeg ikke føler meg hjemme i.

1. og 17( !) mai ble vedtatt som “høgtidsdager” i 1947. Det endelige lovvedtaket ble gjort av Lagtinget lørdag ( !) 23. april. Vedtaket var enstemmig.

Det er tradisjon for ikke å flagge på Langset  1. mai. Far var ikke særlig opptatt av flaggdager, men som kjøpmann flagget han i hvert fall ikke denne dagen (selv om det var han som skaffet den flaggstangen som fortsatt står på eiendommen). Et par opplevelser han hadde i tiden som arbeidssøker i Oslo på 1930-tallet er nok også noe av forklaringen. Han fortalte om dette i det heftet jeg ga tittelen Da nier’n var ny,  bl.a. om da han var med på å snekre et nytt gulv  i en tegnesal på Akers Mek. Verksted:

“Jeg hadde inntrykk av at jeg gjorde like godt arbeid som de andre. Da arbeidet var ferdig, fortalte de meg at det var akkordarbeid jeg hadde vært med på. Nå skulle de gjøre opp akkorden, men de hadde funnet ut at jeg ikke var organisert og mente at jeg av den grunn ikke skulle være med på å dele akkordtillegget.

Jeg var en tur i LO for å organisere meg som snekker. Det kunne jeg ikke få gjort fordi jeg ikke var i arbeid. Jeg fortalte at jeg var organisert i Sjømannsforbundet. Hva med en overføring? Det kunne ikke gjøres. Når jeg ikke kunne bli organisert uten å være i arbeid og ikke kunne få arbeid fordi jeg ikke var organisert, følte jeg at jeg sto meget svakt.”

 “Op, alle jordens bundne trelle!”

(Innlegget ble påbegynt 30.04.2020 og fullført 30.04.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no