Virtuell virkelighet 30/21

Denne spalten het tidligere Alternative fakta, som fortsatt er kategori-betegnelsen. I Alternative fakta lå vekten ofte mer på det alternative enn på fakta. Her i Virtuell virkelighet kan vekten  ligge mer på det virtuelle enn på virkeligheten.

Navneskiftet ble forklart i siste utgave av Alternative fakta 15. januar 2021.
___________________________________________________________________________

Vv 1: OL-radio. I forrige Virtuell virkelighet handlet en av notisene (Vv3) om at lyden i NRKs OL-sendinger har fått universell utforming og er tilpasset hørselhemmede. Så langt var man ikke kommet under Berlin-OL i 1936, da det norske fotball-laget vant 2 – 0  over Tyskland i kvartfinalen, med bl. a. min mor blant tilskuerne. Her er slutten av Peder Christian Andersens radioreportasje:

֎֎֎

Vv 2: Flagg. OL-deltakernes mulige rådgivere i bruk av flagg var tema i forrige ukes Virtuell virkelighet 5. Det leste de åpenbart ikke – eller fulgte det ikke opp? – noe bildene nedenfor dokumenterer (Jakob Ingebrigtsen til venstre er ny i denne sammenhengen).

 

֎֎֎

Vv 3: Reklame. «Nettavisen Document er i overskrifts form nokså kritisk til NRKs utenriks-reporter Sidsel Wold. Likevel ser det nedenfor ut som  hun har fått iøynefallende annonseplass for sitt(?) cateringfirma. Samme sammenstilling av annonse og overskrift sto også i Resett. Hvordan får hun det til?

֎֎֎

Pilen viser hvor man befinner seg hvis man er «bak roret» (det heter vel aktenfor roret …) på STATSRAAD LEHMKUHL.

Vv 4: Ror. «I en forsøksvis maritim reportasje i Budstikka står følgende i en billedtekst: «Statsraad Lehmkuhl gjør en snarvisitt på Snarøya, med Snarøya-mannen Jens Joachim Hiorth bak roret.». Om det er journalist Morten Gisle Johnsen eller fotograf Trine Jødal som har forfattet dette, vet jeg ikke, men på Jødals bilde  har jeg vist hvor «bak roret» er. Tekstforfatteren er ellers i godt selskap med Vazelina Bilopphøggers’ låt Tel våren skar je sjøsetta båt (tidligere omtalt her i bloggen i Maritimt språk har blitt fremmedspråk) fra januar 2020.

֎֎֎

Vv 5: Medlemsstatistikk. Begeistret kunne den skattefinansierte mediekanalen NRK og andre medier mandag melde at MDG («Miljø»-partiet De Grunne / Gale / Griske) hadde fått 200 nye medlemmer. Den viktige nyheten skrev seg fra en twitter-melding fra Eivind Trædal, som er bystyrepolitiker i Oslo for MDG og gift med stortingskandidat for MDG, Lan Marie Nguyen Berg. Opplysningen om medlemsøkningen vekket amatørstatistikeren i meg, og jeg kan berolige med at 200 personer utgjør 0,05 promille av velgermassen eller 0,84 promille av førstegangsvelgerne mellom 18 og 21 år (tall fra Statistisk sentralbyrå).

֎֎֎

Budstikka 16. august 2021. Klikk for større tekst.

Vv 6: Laks. En notis i Asker og Bærums Budstikke for hundre år siden (til høyre) forteller om en heldig laksefangst i Lysakerelva (formodentlig på Bærums-siden), som tydeligvis var en lakse-elv på den tiden. Sandvikselva er fortsatt en lakse-elv, og laksen brukte Sandviksbukta som «oppmarsjområde» for høstvandringen opp elva for å gyte. Da var det ikke uvanlig at laks hoppet opp i småbåter som lå fortøyd ved flytebryggene langs Lakseberget eller opp på en flytebrygge. Laksen forsvant visst da slam fra utfyllingen av «Nye Kadettangen» gjorde det umulig for en fornuftig laks å oppholde seg i Sandviksbukta
Mange lenker til lokalhistorie om Sandviksbukta i Lakseberget i Sandviksbukta (lenke ovenfor til høyre).

֎֎֎

Aftenposten 9. august 2021. Klikk for leselig tekst.

Vv 7: Bro. Hvis Aftenposten er å stole på («Solid bakgrunn for egne meninger» – men det er lenge siden), er det 300 meter mellom Horten og Moss. Det står i en bildetekst med bilde av den en gang planlagte broen over Oslofjorden. Det står ikke noe om hvordan man etter planen skulle forsere resten av distansen, som ikke er med på bildet.

֎֎֎

Vv 8: Spådom. «Fremtiden ser lys ut» meldte NRK Dagsrevyen sist lørdag. Av stillbildet ovenfor av fremgår det ikke om dette gjelder generelt eller bare på avgrensede områder, og hvilket tidsperspektiv som ligger i betegnelsen «fremtiden» (men heter det ikke «framtida» på NRKsk?).

֎֎֎

Vv 9: Overtro? Det er fredag 13. i dag, og overtroiske blogglesere anbefales å lese Ulykkesdag fra april 2018. OK, da – også de som ikke er overtroiske, kan få lese.

(Innlegget ble påbegynt 12.08.2021 og fullført 12.08.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no