To seierstaler

Enkelte av bloggens lesere har kanskje fått med seg at det nylig var valg i Sambandsstatene ( president- og kongressvalg – med tillegg av en rekke andre temaer som velgerne kunnr si sin mening om). Det valget kommer like sikkert som at det er skuddår – ikke første tirsdag i november, men første tirsdag etter første mandag i november (Donald John Trump ble valgt tirsdag 8.11.2016).

Helt fra begynnelsen (kampen om å bli nominert som kandidat for ett av de to store partiene) foregår presidentvalget i USA etter omtrent de samme reglene som fotballcupen her til lands: Den som ikke vinner, er ute for godt. Og som i fotballcupen er resultatet av og til overraskende (i 2004 ble Vålerenga slått ut av cupen i tredje runde av Bærum – på Kadettangen). For fire år siden var overraskelsen i presidentvalget at Don Trump vant over Hillary Clinton. I motsetning til sitt senere “image” fulgte han skikk og bruk og holdt en slags seierstale. Det gjorde også årets vinner, Joseph Robinette Biden, og bloggens lesere kan her sammenlikne de to talene :

                                            
Trumps og Bidens seierstaler er gjengitt bare som lydfiler – slik jeg hørte dem i 2016 (t.v.) og i år (t.h.). Klikk på bildene for å høre dem.

Innledningsvis i sin tale i 2016 forteller Donald John at “secretary Clinton” (secretary må vel referere til hennes tidligere verv som utenriksminister, noe hun hadde gått av som nesten fire år før talen) hadde ringt og gratulert med seieren. Det er visst skikk og bruk å gjøre det slik, lenge før opptellingen er avsluttet, men når alle kjente stemmetall viser et sikkert resultat. Donald John har som ofte ellers valgt å se bort fra skikk og bruk. Det er synd, mest for ham selv og hans ettermæle. Det å innrømme nederlaget kunne gitt Trump et skinn av presidentverdighet mot slutten av hans ene periode. Men han ønsker kanskje ikke det, og det velger han jo selv.

(Innlegget ble påbegynt 12.11.2020 og fullført 12.11.2020)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no