Podcast for nybegynnere

I NRK-programmet Bakoversnakk prøvde Anne-Kat. Herland med litt hjelp av programleder Ingegerd Henriksen å forklare hva podcast er.

Etter å ha hørt dette, gikk det opp for meg at dette kanskje ikke er så lett som Anne Kat. Herland (profesjonell podcast-produsent) og jeg (profesjonell podcast-bruker) tror. Før utsnittet i klippet forteller programlederen om en 87 år gammel dame som lurte på “hvem denne podcasten er”. Jeg har observert at man hverken trenger å ha nådd høy alder eller være dame for å være uvitende om eller usikker på hvordan radioprogrammer hentes fra nettet. Men dette er fremtidens radioform. Derfor noen ord om dette temaet, beregnet på de “ukyndige”. De øvrige blant bloggens lesere må ha meg unnskyldt.

Fra direkte radio til podcast

Radio slik vi har hatt det siden 1920-tallet sender programmer “lineært”, dvs. som en sammenhengende lydstrøm. Vil man ta vare på enkeltprogrammer, må man ta dem opp med dertil egnet utstyr i det øyeblikket de blir sendt. Radiostasjonene har arkivert programmene, slik at de kan sendes på nytt ved en senere anledning.

Etter hvert har radiostasjonenes programarkiver blitt gjort tilgjengelig for publikum over internett. Der ligger programmene som lydfiler som kan spilles av på en hvilken som helst PC eller mobiltelefon etter at de er hentet fra arkivet og lagret (lastet ned).

Podcast er en egen måte å distribuere slike lydfiler på. Opprinnelsen til ordet er “iPod broadcasting”. iPod var den første bærbare spilleren for lydfiler, og ble nok mest brukt som musikkspiller. Men så kom noen på at også radioprogrammer kan lagres som lydfiler og spilles på iPad. Når samme program ble lastet ned daglig eller ukentlig, var veien ikke lang til et system der programprodusenten la til rette for at nedlastingen kunne skje automatisk. Dette er podcast, halv- eller helautomatisk nedlasting av programmer man har bedt om å få. BBC gir på sine nettsider tre muligheter for å høre eller laste ned et program, som du kan se på et bilde fra Newshour Extra.

PC-programvare for å hente podcaster

Mange vil foretrekke å laste ned podcastene direkte til telefonen. De må klare seg uten min hjelp. Jeg henter programmene til min PC fordi jeg bare vil laste ned de programmene jeg er interessert i.

Det er mange PC-programmer tilgjengelig som kan håndtere podcaster. Jeg har valgt ut to som har litt ulik bruksmåte.

iTunes – klikk for fullskjerm-bilde i eget vindu.

iTunes: Enkelt, men iTunes bestemmer
Den mest brukte podkast-programvaren er nok iTunes, men der er lite er overlatt til brukeren å bestemme selv. Podcastene (også de som er gratis) velges fra iTunes Store, og ved å klikke på knappen “Bibliotek” øverst til høyre i skjermbildet, kommer en liste opp der “Podcaster” er ett av valgene. Når man klikker på den, kommer hele listen over programseriene som er valgt (på illustrasjonsbildet bare Newshour Extra), samt alle enkeltpodcastene som kan hentes i denne programserien. Fremtidige enkeltpodcaster legges automatisk til når man åpner iTunes. Men jeg har ikke funnet noen måte å inkludere i oversikten programmer som ikke ligger i iTunes Store. 

WinAmp – klikk for fullskjerm-bilde i eget vindu.

WinAmp: Litt mer jobb, men brukeren bestemmer
WinAmp er et program som har mange multimedie-funksjoner i tillegg til å håndtere podcaster. Ved installasjonen må man være oppmerksom på alle avkrysninger, for produsenten vil gjerne henge på andre programmer samtidig. For å legge inn en podcast, må podcastens nettadresse først hentes fra dens nettside. Der er ofte en knapp for podcastabonnement, eller det står noe om RSS. Ved å høyreklikke pleier det å være mulig å finne en RSS-adresse, som kan kopieres og limes inn i WinAmp. Jeg har prøvd å forklare det som gjøres ved hjelp av noen skjermbilder (bla med NESTE og FORRIGE øverst i bildet).

Fremtidens radio

Radio har alltid hatt den fordelen at man kan høre på programmer mens man gjør noe annet (helst noe som ikke krever mye konsentrasjon …). Med podcast på mobiltelefon eller MP3-spiller gjør man seg uavhengig av sendetidspunkt. Programmene lastes ned og høres når det passer lytteren. Selv hører jeg faktisk bare nyheter på direkte radio, og jeg er neppe alene om slik radiobruk. Så da spør jeg igjen: hvorfor bruke milliarder på å bygge ut et DAB-nett?
___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.