Keep calm and carry on

Plakaten til høyre ble lagd sommeren 1939. Den ble produsert i 2,45 millioner eksemplarer, men ble nesten ikke brukt, og var lite kjent før et eksemplar dukket opp i et antikvariat i året 2000. Tross Hitlers terrorbombing av London og andre britiske byer, og med Storbritannia som siste europeiske skanse mot Hitlers planer om verdens-herredømme, valgte altså den britiske regjeringen stort sett å la plakaten bli ubrukt.

Hverdagsterroren har Lars West Johnsen kalt sin kommentar i Dagsavisen mandag 10. april. Han tar utgangspunkt i president Roosevelts ord i tiltredelsestalen i 1933 om at «det eneste vi har å frykte er frykten selv».  Da var USA rammet av massearbeidsløshet etter flere års økonomisk depresjon.

Er verdenssituasjonen i dag like vanskelig som i “de harde trettiåra” eller under siste verdenskrig? Jeg tror ikke det. Hvis det finnes en utbredt frykt for alvorlige hendelser, tror jeg heller det skyldes at slike hendelser får større mediedekning enn det er grunnlag for. Et eksempel er NRK Alltid Nyheter dagen etter lastebilaksjonen i Stockholm. I stedet for det vanlige lørdagsprogrammet sendte man Sveriges Radios ekstra nyhetssending i en hel time. Sendingen inneholdt politiintervjuer. øyenvitneskildringer og repriser av innslagene. Men det kom ikke frem noe annet enn det som allerede var sagt i nyhetsbulletinen rett før direktesendingen, og det var nokså åpenbart at de som satt i studio, heller ikke ventet noe nytt. Slik radio synes jeg er meningsløs, i tillegg til at den kan bidra til å spre frykt slik terrorister ønsker.
___________________________________________________________________________

Share
Bli følger av denne bloggen – se øverst i spalten til venstre

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Når du trykker på knappen “Publiser kommentar” nedenfor,
blir kommentaren sendt til Torgeir, som senere legger den ut her.

Én kommentar til “Keep calm and carry on”

Det er stengt for kommentarer.