Palestina – tidsperspektiv

Enda en gang har det vært væpnet konflikt med etterfølgende våpenhvile mellom den palestinske organisasjonen Hamas og Israel. De fleste kommentatorene synes å være enige om at våpenhvilen ikke løser de grunnleggende problemene, og at den fort kan ta slutt. Ellers er det ikke mye enighet å spore i denne konflikten, og jeg synes mange skråsikre mangler tidsperspektiv, for dette er ikke en konflikt som plutselig oppsto for to-tre uker siden.

Gaza-stripen hadde tidligere langvarig norsk tilstedeværelse i form av norske soldater i DANOR-bataljonen, det dansk-norske bidraget til FNs fredsbevarende styrke UNEF (United  Nations Emergency Force). DANOR var utplassert på Gaza-stripen fra 1956 til 1967 for å sikre fred mellom Egypt og Israel, og ca. ti tusen nordmenn tjenestegjorde der i løpet av disse årene. Et mulig høydepunkt for soldatene i 1964 var den da 17 år gamle Wenche Myhres besøk i forbindelse med at hun skulle åpne et barnesykehus som hennes fan-klubb og NRKs Falkeklubben hadde samlet inn penger til. Besøket ble selvsagt filmet av NRK, og i en kort sekvens nevnes også konflikten mellom arabere (ordet palestiner forekommer ikke i filmen fra 1965) og jøder:

55 år etter at Rolf Riktor i Falkeklubbens film om Wenche Myhre i Gaza kunne fortelle at flyktningebarna på Gaza-stripen lærer på skolen at «når de blir voksne, skal de ut og slåss mot jødenes land», var nettopp palestinske skolebøker et stridsspørsmål i Stortinget. Bøkenes innhold var visst ikke blitt mindre hatsk på disse årene.

I palestinske skolebøker forklares Newtons andre lov ved å vise til kraften i en sprettert som skytes mot israelske soldater. Klikk for å lese hele Aftenposten-artikkelen fra 12. november 2019.

Filmen om Wenche Myhres besøk i Gaza i 1964 er fjernet fra NRKs «arkiv» (men kan ses i blogginnlegget Israel og Palestina – mange spørsmål, få svar fra mai 2018 – klikk på sort/hvitt-bildet et stykke ned i innlegget). Dagens Gaza har imidlertid blitt grundig NRK-dekket, med innslag fra nåværende Midtøsten-korrespondent Yama Wolasmal (opprinnelig fra Afghanistan) og tidligere Midtøsten-korrespondent Sidsel Wold (bakgrunn bl.a. fra kibbutz-opphold i Israel). Om det er lurt å ha korrespondenter med nær tilknytning til områdene de skal rapportere fra, er jeg i tvil om – det kan være nyttig med det overordnede synet en utenforstående kan ha. De to korrespondentene bidro i hvert sitt NRK-program sist søndag, der det interessante var hva Sidsel Wold sa om nøytralitet i dekningen av Palestina-stoff og hvordan dette et par timer senere ble praktisert av Yama Wolasmal.

I november er det 65 år siden DANOR-bataljonen kom til Gaza. Men det er hele 73 år i dag siden Folke Bernadotte begynte megling for FN etter at Israel var blitt angrepet av omkringliggende arabiske land (våpenhvile ble oppnådd 19. juli). Og vi må tilbake til november 1917 for å finne det som kanskje er opphavet til den nylige striden knyttet til Gaza: Balfour-erklæringen der den britiske utenriksministeren støttet tanken om «å opprette et nasjonalt hjem for jødene» i Palestina. De som allerede bodde i området, likte ikke dette, noe som er en del av bakgrunnen for at PLO (Palestine Liberation Organization) ble stiftet på dagens dato i 1964.

Selv om viljen eller evnen til å finne løsninger ikke ser ut til å være stor hos de politiske lederne på noen av sidene i striden, gjøres det mer eller mindre private forsøk på tiltak i retning av forsoning. Et eksempel på dette er «fredslandsbyen» Neve Shalom (vest for Jerusalem), som Wikipedia beskriver og som har sin egen nettside, bl.a. på dansk.

(Innlegget ble påbegynt 24.05.2021 og fullført 25.05.2021)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no