NSB skal legge ned og selge gamle skinner

Overskriften er omtrent 40 år gammel, men er blitt aktuell først i år. Men bakgrunnen for overskriften ligger 40 år til bakover i tiden, da Edward Kennedy “Duke” Ellington var en kjent orkesterleder. De som ennå ikke har sett sammenhengen mellom ham og det som het NSB, må  vente til slutten av innlegget (ikke hopp dit nå!).

Edwards tilnavn “Duke” skal komme av han hadde svært høflige manerer allerede som liten gutt, noe han kan ha lært av faren, som var butler. Han fikk en skikkelig, amerikansk oppdragelse som også omfattet pianotimer fra han var i 7-årsalderen. Som tenåring var han mer interessert i baseball enn musikk, men det var gode muligheter for svarte musikere i Washington, han fikk spillejobber, og 18 år gammel avbrøt han skolegangen, flyttet hjemmefra og ble profesjonell musiker.

Duke Ellington startet sitt eget orkester, og gjennombruddet kom med et engasjement i 1927 på Cotton Club i New York. Mood Indigo ble innspilt første gang i oktober 1930, og har siden kommet i mange versjoner. Innspillingsår for opptaket nedenfor er ukjent, men jeg legger merke til at det er fint lite noteark å se i orkesteret, selv om de spilller musikk som åpenbart arrangert:

Tittelen It Don’t Mean A Thing If It Ain’t Got That Swing kan kanskje stå som et motto for all Duke Ellingtons musikk. Teksten oppgis å være av Irving Mills, men den kan man vel si at både Ella Fitzgerald og andre bidragsytere i denne innspillingen (navn ikke oppgitt) forholder seg nokså fritt til etter hvert. Låten er fra 1931, fremføringen her er fra 1966 i Nice, en konsert jeg gjerne skulle vært til stede på:

Duke Ellington er av de få musikere som er blitt forbudt utgitt i Norge. Det gjaldt hans arrangement i 1960 for storband av Griegs musikk til Ibsens Peer Gynt. Jeg tror dette var første gang noen prøvde seg på noe slikt med Grieg, og jeg mener å huske at det var en del diskusjon om dette “gikk an”. Begrunnelsen for forbudet var at Griegs musikk var opphavsrettslig beskyttet til 1967. Grieg hadde kanskje syntes det var en artig vri, selv synes jeg Ellingtons arrangement av Anitras dans er bra, de andre velger jeg bort. Skal det først være Peer Gynt for storband, foretrekker jeg Øyvind Westbys arrangement for The Norwegian Big Band av I Dovregubbens hall.

Hva så med nedleggingen av NSB? I 1941 skrev Billy Strayhorn Take the A Train for Duke Ellingtons orkester. “A-toget” på New Yorks undergrunnsbane går fra Brooklyn via Harlem til nordlige Manhattan, mens Krøderbanen, som Lillebjørn Nilsen valgte til sin tekst, er et sidespor på Randsfjordbanen fra Vikersund til Krøderen. Banen var i drift for godstransport frem til 1985. Dra med Krøderbanen ble fremført av gruppen Ballade! (Birgitte Grimstad, Åse Kleveland, Lars Klevstrand, Lillebjørn Nilsen) en gang rundt 1980, og NRK laget en innspilling. Den gang var det ingen som tenkte seg at det nesten skulle gå troll i overskriftens ord. I dag er NSB “nedlagt”, og det er i dag 45 år siden musikeren Edward Kennedy “Duke” Ellington døde i New York, 75 år gammel.

(Innlegget ble påbegynt 21.05.2019 og fullført 21.05.2019)
___________________________________________________________________________

Share
Del dette innlegget med andre på Facebook, Twitter, e-post o.l.
Følg denne bloggen

Kommenter dette innlegget

Til innholdsliste for denne utgaven

 

 

 

 

 

 

 

 

.

 

Knappen “Publiser kommentar” sender kommentaren til Torgeir, som leser den og eventuelt legger den ut her.
Husk å svare på regnestykket før du klikker på publiser-knappen!
For å stoppe eventuelle automatiske reklamehenvendelser, legger WordPress inn en sperre med et regnestykke som skal besvares med et tall. Forhåpentlig er ikke det engelske regnestykket for vanskelig! Har du problemer, så bruk e-post: ttt(krøllalfa)skoletjenesten.no